11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPoliția este pe urmele unei rețele teroriste, după atacul de la Manchester:...

Poliția este pe urmele unei rețele teroriste, după atacul de la Manchester: Cele nouă arestări sunt semnificative. Frații și tatăl atacatorului sinucigaș, printre cei reținuți. Tatăl atacatorului sinucigaș: Fiul meu se declara împotriva a astfel de acte, pe motiv că nu au justificare religioasă

UPDATE joi, 14.40: Șeful poliției din Mamchester, Ian Hopkins, a precizat, într-o conferință de presă, că arestările din ultimele zile sunt „semnifictive”.

„Cercetările prelimiare arată indicii foarte importante investigației”, a spus el.

12.17: Polițiștii care se ocupă de explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 119, nu vor mai împărtăși informații cu Statele Unite ale Americii, după ce The New York Times a publicat fotografii cu dispozitivul care ar fi fost folosit în atac, informează BBC News.



11.00: O a noua persoană a fost reținută de poliția britanică, potrivit BBC.

09:00: Anchetatorii britanici au reţinut alte două persoane care sunt suspectate de legături cu atacul din oraşul Manchester, în urma căruia 22 de persoane au decedat, informează Euronews.

UPDATE 23.45: Bărbatul arestat, marți, la Mancester, după explozia de pe Manchester Arena, ar fi fratele mai mare al lui Abedi, potrivit presei britanice și americane, citate de Reuters.

23.30: Atacatorul sinucigaş Salman Abedi ar fi avut legături cu o celulă teroristă activă în Manchester şi l-ar fi cunoscut pe jihadistul Raphael Hostey, care recruta luptători străini în numele Statului Islamic, potrivit Sky News.

23.00: O a șasea persoană a fost arestată, în legătură cu explozia de pe Manchester Arena, informează BBC.

Poliția a anunțat că o femeie a fost înarmată, după un raid armat într-un bloc de apartamente din Blackley, în nordul Manchesterului.

21.30: Reporterul BBC Dan Johnson precizeză, într-un mesaj postat pe Twitter, că Salman Abedi ar fi intrat într-un apartament de pe Granby Row din centrul orașului Manchester, luni seara, în jurul orei 19.00, potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere.

21.25: Surse din direcția antiterorism a Libiei au declarat, pentru Reuters, că Hashem Abedi a călătorit, în 16 aprilie, în Libia. El plănuia să comită un act terorist în Tripoli, potrivit BBC.

21.10: Tatăl lui Salman Abedi a fost arestat, miercuri seara, la câteva ore după ce și fiul său mai mic, Hashem Abedi, a fost reținut, au anunțat forțele de securitate, citate de Sky News.

Ramadan Abedi a fost reţinut de către ofiţeri mascaţi în faţa locuinţei sale din suburbia Ayn Zara.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate, Hashem Abedi „cunoştea toate detaliile” despre organizarea atentatului terorist de la Manchester Arena.

Salman Abedi are cel puțin doi frați: Ismail, un frate mai mare născut la Londra, și Hashem, fratele mai mic, născut în Manchester. Totodată, el mai are și o soră. Potrivit BBC, familia de origine libiană a locuit la mai multe adrese din Manchester, între care și o proprietate care a fost percheziționată, marți, de poliție.

21.02: Un libian care l-a cunoscut pe Salman Abedi l-a descris pe acesta ca fiind „incredibil de politicos”, potrivit BBC News.

„Cred că a fost incredibil de spălat pe creier. Nu era genul de persoană care să iasă în evidență în niciun fel”, a declarat bărbatul, care a locuit în Manchester toată viața.

Totodată, el a precizat că ultima dată l-a văzut pe Abedi în urmă cu patru săptămâni că că „nu părea să aibă ceva de genul în minte”.

20.50:  Opt persoane, căutate de familie și prieteni, la două zile de la atentatul de pe Manchester Arena

Opt persoane au fost date dispărute, după atacul terorist care a avut loc, luni seara, pe Manchester Arena, la finalul unui concert susținut de cântăreața americană Ariana Grande.

20.15: Mii de persoane s-au mobilizat pentru a strânge bani pentru omul stăzii devenit erou. după ce a ajutat mai mulți copii, imediat după explozia de pe Manchester Arena, informează The Independent.

Astfel, o pagină dedicată crowfunding-ului a reuşit să strângă peste 25.000 de lire sterline pentru Chris Parker, în vârstă de 33 de ani.


Citește și:  Povestea emoționantă a unui om al străzii, eroul de la Manchester. Bărbatul a scos rămășițe ale bombei din trupurile victimelor: O femeie a murit în braţele mele. Nu m-am mai putut opri din plâns

Printre numeroasele povești emoționante ale eroilor care au intervenit în urma atentatului de pe Manchester Arena, se distinge cea a lui Chris Parker, un om al străzii în brațele căruia a murit una dintre victimele atacului, o femeie de 60 de ani.


19.40: Un al cincilea suspect privind explozia de pe Manchester Arena a fost arestat, miercuri, în Wigan, potrivit BBC News.

„În această după-amiază, am arestat o persoană, în legătură cu ancheta privind incidentul îngrozitor de pe Manchester Arena. La momentul reținerii, individul avea asupra sa un pachet pe care îl analizăm în prezent”, a precizat poliția, într-un comunicat de presă.

 


Poliția din Marea Britanie investighează o rețea teroristă implicată în atentatul de luni noaptea, de la Manchester Arena, în care au murit 22 de oameni, iar alți 119 au fost răniți, informează BBC News. De asemenea, trei bărbați au fost reținuți, miercuri, de oamenii legii. 

Printre persoanele reținute este și fratele lui Salman Abedi, autorul atacului, care a detonat un dispozitiv improvizat în mijlocul mulțimii care pleca de la spectacol.  Poliția a preccizat că au efectuat percheziții la o adresă din centrul Manchesterului, ca parte din anchetă, și au închis temporar o linie de tren.

Fratele mai mic al autorului atentatului de la Manchester a fost arestat la Tripoli, sub bănuiala de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a declarat un purtător de cuvânt al unei forțe locale de combatere a terorismului, citat de Reuters.

O polițistă care nu era de serviciu în seara tragediei și-a pierdut viața în explozie. 

Autoritățile au declarat atacul drept un atentat și au ridicat nivelul de amenințare teroristă la maximum, avertizând populația că riscul unui nou atac este iminent. Astel, în punctele turistice au fost trimiși militar, pentru a asigura protecția populației. Miercuri, Palatul Westminster a fost închis vizitelor turistice, până când se vor lua măsuri suplimentare de protecție. 3.800 de militari au fost mobilizați pentru a asigura securitatea pe străzi, astfel încât poliția să se poată concentra pe patrule și investigații, a spus ministrul de Interne.

Potrivit ministrului de Interne Amber Rudd, „atacul de luni a fost mai sofisticat decât atentatele care au avut loc anterior și este posibil ca Salman Abedi să nu fi acționat singur”. Potrivit corespondentului pe probleme de securitate, Frank Gardner, atacatorul sinucigaș este posibil să fi folosit un dispozitiv exploziv confecționat de o altă persoană.


Citește și:  În ce context a avut loc atacul din Manchester: 400 de adepți ISIS s-au întors în Marea Britanie din Siria și Irak. 3.500 suspecți de terorism „sunt listați“ de către serviciile secrete – INFOGRAFIC

Panică la Manchester. Un atentat sinucigaș, în timpul concertului Arianei Grande de luni seara, a ucis 22 de persoane, tineri fani ai cântăreței americane, și a rănit peste 60. Autoritățile britanice sunt copleșite de numărul mare al potențialilor criminali, capa­bili să comită atentate, care se ridică la 3.500, conform unui raport Home Office publicat de „Express“.


Sunt dovezi că Salman Abedi avea legături cu gruparea Stat Islamic

Atacatorul sinucigaș s-a întors recent din Libia, potrivit unui ministru britanic. Totodată, un oficial francez a afirmat că Abedi avea legături cu gruparea Stat Islamic și că este probabil ca el să fi vizitat și Siria, informează Reuters.

Totodată, ministrul de Interne Amber Rudd a declarat că Salman Abedi nu a acționat pe cont propriu. Astfel, o sursă apropiată anchetei a afirmat, pentru Reuters, că ancheta are în vizor să descopere dacă atacatorul a primit ajutor în confecționarea bombei și unde a făcut-o.

Întrebat de jurnaliștii BBC dacă Abedi a făcut parte dintr-o rețea, ministrul britanic de Interne a afirmat: „Nu știm încă, dar este posibil. În orice caz, a avut legături cu gruparea Stat Islamic și acestea sunt dovedite”. 

Bloomberg a discutat cu Ramadan Abedi, tatăl atacatorului, informează BBC. Astfel, el a precizat că nu a fost contactat de autoritățile britanice privind decesul fiului său. Mai mult, s-a declarat surprins că fiul său a comis atacul.

„Am fost în stare de șoc când am văzut știrile. Încă nu pot să cred. În acest weekend începe sfânta lună a Ramadamului. Fiul meu era pe cât de religios este un copil care trăiește într-o familie credincioasă. Când vedeam stiri despre atacuri similare, el afirma că este împotriva acestor atacuri, despre care afirma că nu există justificare religioasă. Nu înțeleg cum de s-a lăsat implicat într-un atac care a dus la uciderea unor copii”, a spus tatăl lui Salman Abedi pentru Bloomberg.

Din acest motiv, în Marea Britanie au avut loc o serie de percheziții, iar un bărbat de 23 de ani a fost reținut marți. Atentatul de luni seara a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Potrivit BBC News, printre cele 22 de victime este și un polițist. Tototdată, printre victime este și o fetiță de opt ani, cât și o tânără de 18. Reprezentanții medicali au anunțat, miercuri, că 64 de persoane sunt internate, în continuare, iar starea a 20 este critică. Numărul total al răniților este de 119.


Citește și:  Cum comentează BBC atentatul de la Manchester: Chiar dacă azi-noapte au fost atacați copiii noștri, trebuie să rămânem fideli valorilor în care credem.Dacă ne dezicem de ele, ne aruncăm în mâinile teroriștilor

Jurnalistul BBC Mark Easton explică, într-un text de opinie publicat pe site, că atacul de la Mancgester a fost o lovitură intenționată asupra inocenței unor copii. Easton este de părere că, chiar dacă un atentat pune în pericol viețile oamenilor, nu răzbunarea este soluția.


 

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă