8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTranslaţia gropii de gunoi prin Maramureş

Translaţia gropii de gunoi prin Maramureş

În curând, autorităţilor din Maramureş li se termină… satele. Umorul este însă negru, pentru că negăsirea unor amplasamente pentru depozitele de deşeuri ecologice duce la pierderea unui proiect în valoare de aproape 70 de milioane de euro. Înspăimântaţi de acestă posibilitate, oficialii Consiliului Judeţean au menţionat că nici o comunitate nu va rămâne netestată în tentativa de a o convinge de beneficiile amplasării depozitelor ecologice de deşeuri menajere în satul ei. Problema constă în faptul că, până acum, sătenii din Arieşul de Pădure, Bogdan Vodă, Vişeu de Jos, Petrova, Giuleşti, Călineşti, Rozavlea, Şomcuta Mare, Satulung, Recea s-au revoltat împotriva deciziei autorităţilor judeţene.

Serie de proteste

Protestele, unele chiar presărate cu violenţe fizice, s-au soldat cu renunţarea din partea Consiliului Judeţean (CJ), care s-a reorientat. Ultima variantă anunţată ca „sigură” de oficialii maramureşeni era satul Buzeşti din comuna Fărcaşa. Primarul de acolo, Ioan Stegeran, anunţase că a dat un acord de principiu şi că investiţia în construirea unui depozit ecologic de deşeuri menajere care să deservească localităţile din zona de sud a judeţului este una extrem de benefică din punct de vedere economic. La scurt timp de la anunţarea „victoriei” de preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man, depozitul şi-a schimbat din nou amplasamentul din cauza faptului că localnicii din Buzeşti s-au „răsculat” împotriva autorităţilor locale, care, spun ei, ar fi luat acestă decizie peste capul lor. Totuşi, cei din Fărcaşa nu au renunţat la ideea de a completa veniturile bugetare şi, la ultima şedinţă de Consiliu Local au decis să ofere un alt amplasament din comună, de data aceasta în satul Sârbi.

Primarul Stegeran susţine că de data acesta localnicii sunt de acord. „320 din cei 370 de localnici cu drept de vot din satul Sârbi şi-au dat acordul în scris şi am votat noul amplasament în Consiliul Local, cu zece voturi pentru, doua împotrivă şi o abţinere”, a spus Stegeran, convins că depozitul ecologic va aduce multe beneficii comunei, inclusiv 50-100 de locuri de muncă pentru localnici. “Dacă se face la noi în comună, în următorii doi ani vom derula proiecte în valoare de trei milioane de euro”, e convins edilul din Farcaşa.

În Maramureş, conform proiectului de aproximativ 70 de milioane de euro urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri menajere, investiţii care vor crea 96 de locuri de muncă, câte 48 pentru fiecare depozit. Dacă nu vor fi construite cele două depozite, fiecare maramureşean, indiferent de vârstă, va trebui să plătească Uniunii Europene o amendă de 108 euro, au susţinut autorităţile judeţene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă