20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTraiul din ajutoare sociale este "o opţiune de stil de viaţă" pentru...

Traiul din ajutoare sociale este “o opţiune de stil de viaţă” pentru unii britanici – Cameron

Premierul britanic conservator David Cameron şi-a apărat duminică reforma profundă a sistemului prestaţiilor sociale, afirmând că statul-providenţă a devenit “o opţiune de stil de viaţă” pentru unii dintre britanici, relatează AFP, citată de Mediafax.

“Statul-providenţă a fost inventat pentru a ajuta persoane să iasă din sărăcie, dar el a prins în capcană prea mulţi oameni, menţinându-i în acest sistem. Trebuia să fie o măsură provizorie, într-o perioadă dificilă, dar a devenit o opţiune de stil de viaţă pentru unii”, a apreciat Cameron într-o scrisoare publicată în tabloidul The Sun.

Citeşte şi Martin Harris: Imigranţii să vină în Marea Britanie pentru a munci

Sistemul prestaţiilor sociale “a fost conceput să ne unească, (însă) el a creat, în schimb, resentiment”, a apreciat premierul.

“Nimeni nu vrea să muncească dur şi să îşi vadă veniturile câştigate cu greu utilizate la finanţarea unor lucruri pe care nu şi le poate oferi sieşi sau să menţină în dependenţă generaţii”, a continuat Ccameron, apărându-şi reforma sistemului prestaţiilor sociale, care intră în vigoare luna aceasta.

“Introducem schimbări importante. Sunt schimbări dictate de un principiu simplu, şi anume restabilirea dreptăţii care ar trebui să se afle în centrul sistemului nostru social şi fiscalităţii noastre”, a dat asigurări Cameron. “Spunem oricui munceşte dur în ţara noastră: suntem alături de tine”, a adăugat el.

Citeşte şi Ambasadorul britanic: Măsurile privind migraţia propuse de Cameron nu îi vizează pe români

Această reformă a statului-providenţă, cea mai importantă de mai multe decenii în Marea Britanie, prevede un plafon al alocaţiilor plătite unei persoane la vârsta activă (16-64 de ani), o diminuare a ajutorului pentru locuinţă în cazul în care un cămin dispune de o locuinţă socială mai mare decât nevoile sale şi o reaşezare a ajutorului acordat persoanelor cu dizabilităţi.

Ea se înscrie în cadrul politicii Guvernului de reducere a cheltuielilor destinate diminuării deficitului public şi vizează încurajarea britanicilor să caute locuri de muncă, în opinia lui Cameron.

Opoziţia laburistă a acuzat Guvernul că impune unor milioane de persoane, prin această reformă, o scădere de resurse “şocantă”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă