25.1 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu nu mai este băsist

Traian Băsescu nu mai este băsist

Am urmărit cu mare atenţie interviul fostului preşedinte Traian Băsescu de aseară de la B1 Tv. Ştiam că orice va spune va face valuri. Din simplul motiv că fostul şef de stat a rămas singurul lider al Opoziţiei dâmboviţene măcinate de lupte interne între vechii şi noii liberali şi de vizite, din ce în ce mai dese, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întrebat despre “oamenii de bine” care îl însoţesc mai peste tot pe unde merge, fostul preşedinte a ţinut să amintească, din nou, că este un om liber şi că poate să vorbească vrute şi nevrute. Au trecut doar câteva secunde şi fostul preşedinte i-a numit pe cetăţenii plătiţi să îl înjure oriunde şi oricât “golani” şi “derbedei plătiţi“. După lecţia de politică externă predată în direct (apropos, când preşedintele Iohannis se întoarce din vacanţa anunţată de presa din Portugalia şi abia apoi de Administraţia Prezidenţială, ar face bine să îşi ia notiţe) Traian Băsescu a trecut la capitolul Justiţie. 

De ce i-a atacat Traian Băsescu pe cei pe care i-a numit în funcţii cheie 

Cu Elena Udrea în spatele gratiilor, unde işi va petrece şi Paştele, cu ginerele implicat într-un dosar de corupţie şi cu fratele trimis în judecată pentru fapte de corupţie, fostului preşedinte nu i-a trebuit decât un declic, produs de întrebarea moderatorului, pentru a-şi pune în cap pe toată lumea.
Întrebat dacă i-a sunat pe şefii din Justiţie sau pe şeful adjunct al Serviciului Român de Informaţii de când nu mai este preşedinte, Traian Băsescu a spus că nu a dorit să vorbească cu ei “de silă“. Poate de silă faţă de ce i s-a întâmplat Elenei Udrea? Răspunsul nu l-a dat fostul şef de stat, dar este foarte uşor de intuit.

CITEŞTE ŞI  FOTO. Traian Băsescu, pe Facebook: Eu cred în JUSTIŢIE. Nu cred în justiţia care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului

Mesajul, prin interpuşi, care l-a schimbat pe Traian Băsescu

Dacă, în cei 10 ani la Cotroceni, preşedintele Băsescu a fost artizanul unei justiţii funcţionale şi care a luptat pe toate fronturile cu toţi cei care nu îşi doreau sub nicio formă reformarea Justiţiei şi construirea unor instituţii ale statului cu adevărat puternice, acum pare că fostul preşedinte a trecut în barca celor care contestă tocmai realizările sale din cele două mandate. Mesajul dat de Elena Udrea printr-o foarte bună prietenă, fostă jucătoare de tenis, tocmai la Antena 3, în care se spunea, printre rânduri, că fostul şef de stat nu face mai nimic să o ajute, l-a determinat aseară pe Traian Băsescu să îi atace extrem de dur tocmai pe cei cu care a lucrat în cei 10 ani şi alături de care a reuşit să reformeze Justiţia şi ale căror rezultate le vedem aproape zilnic în ultimii 2-3 ani.

CITEŞTE ŞI  Ponta se dă bine pe lângă şeful statului, după cearta “postacilor” Băsescu şi Iohannis

Cine este acum Traian Băsescu 

Faptul că fostul preşedinte a recurs la acest atac împotriva procurorilor şi judecătorilor din cauza Elenei Udrea nu mai este o noutate pentru nimeni. Important acum este să vedem dacă Băsescu se va menţine pe această linie, ştiute fiind derapajele de limbaj şi frecventele reevaluări ale oamenilor politici cu care a lucrat. Poate este doar un moment peste care fostul şef de stat va trece şi va redeveni cel pe care îl ştim din cei 10 ani de la Cotroceni. Ar fi şi păcat, mai ales că a reuşit ceea ce nimeni nu credea. Să le dea curaj procurorilor şi judecătorilor să-şi facă treaba independent de orice presiune. Doar aşa Dan Voiculescu, Adrian Năstase şi Sorin Ovidiu Vântu au ajuns după gratii.

CITEŞTE ŞI  Liberalii renunţă la schimbarea majorităţii parlamentare. Ce planuri au în schimb

În miez de noapte, la câteva ore după interviul de pe Calea Victoriei, Traian Băsescu a ţinut să scrie, pe contul său de Facebook, că “Justiţia trebuie să se facă în orice condiţii şi cu orice preţ, chiar şi cu preţul unor eventuale erori judiciare. Preţul nu poate să includă, însă, dreptul la demnitate şi dreptul la apărare“. Să-şi fi dat seama că a căzut în plasa unor jurnalişti cu ştate vechi în presă şi că iar l-a luat gura pe dinainte? 

Cele mai citite

Analiză privind voturile nule la alegerile din 9 iunie

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportate la numărul de...

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

Germania a reintrodus controale în interiorul Schengen, pentru EURO 2024

Germania a reintrodus, încă din data de 7 iunie a.c., controale în interiorul spațiului de liberă circulație Schengen. Măsura este luată ca una de siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă