11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTraficantul Naor a primit bilet de România

Traficantul Naor a primit bilet de România

Justiţia franceză a decis definitiv predarea lui Shimon Naor către autorităţile române. Acesta a fost condamnat în România la 11 ani de închisoare pentru contrabandă cu armament.

Herşcovici Simen, alias Shimon Naor, a fost pus în urmărire internaţională pentru a-şi executa restul de pedeapsă cu închisoarea (10 ani, 6 luni şi 20 de zile), rămas de executat la care a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti, pentru trafic de armament.

Shimon Naor, condamnat la 11 ani de închisoare pentru trafic de arme şi dat în urmărire de autorităţile române din 2006, a fost prins la Paris în luna mai.

Interpol Bucureşti a fost anunţat de către Interpol Paris că în 7 mai 2010 a fost arestat Simen Herşcovici, cunoscut ca Shimon Naor, în vârstă de 60 de ani, cu dublă cetăţenie română şi israeliană, urmărit internaţional din anul 2006.

Poliţia Română a sesizat Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală şi Ministerul Justiţiei pentru iniţierea procedurilor de predare a lui Shimon Naor, a precizat Seucan.

Autorităţile judiciare române au transmis, în 8 mai, părţii franceze, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti, traducerea mandatului european de arestare emis pe numele lui Shimon Naor.

În februarie 2006, Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, a emis pe numele lui Simen Herşcovici un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru contrabandă, fiind condamnat la 11 ani închisoare.

Shimon Naor este acuzat că, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, împreună cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şi muniţie în ţări supuse embargoului.

Întrucât din informaţiile deţinute la nivelul autorităţilor de aplicare a legii române se contura posibilitatea ca acesta să fie pe teritoriul european, în octombrie 2009 a fost emis pe numele lui un mandat european de arestare.

Potrivit anchetatorilor români, Shimon Naor – reprezentant în România al societăţii “Orient Energy Agencies & Services Ltd” din Israel – a falsificat certificatele de destinaţie pentru a obţine de la autorităţile române licenţe pentru export de armament şi muniţie, produse strategice care au ajuns în final în ţări asupra cărora fusese impus embargou asupra livrărilor de armament, respectiv Nigeria şi Eritreea.

Alături de Naor, au fost judecaţi şi condamnaţi Ion Menciu – director general al companiei aeriene “Acvila Air Romanian Carrier”, cetăţeanul moldovean Ion Busuioc – reprezentantul societăţii “Loratel Trading Ltd” din Limasol-Cipru şi Jeni Măntescu – şeful reprezentanţei din România a societăţii “Orient Energy Agencies & Services Ltd”, acuzaţi de pentru complicitate la contrabandă, fals şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Shimon Naor a fost contactat de mai multe firme din ţări supuse embargoului de armament, pentru a le livra fraudulos produse speciale. Firma pe care o reprezintă în România avea ca obiect de activitate şi exportul de armament, astfel că avea contacte legale cu furnizorii români, respectiv regiilor autonome Romtehnica, Ratmil şi Arsenalul Armatei.

Pentru a obţine licenţe de export a armamentului, Naor, ajutat de Măntescu şi Busuioc, a contrafăcut certificatele de utilizator final («end-user certificate», adică documentele de destinaţie). Certificatul este o condiţie obligatorie în obţinerea licenţei de export, deoarece indică beneficiarul produselor şi permite controlul autorităţilor asupra destinaţiei transportului.

Israelianul a fost arestat în 25 august 1999 şi eliberat câteva luni mai târziu din motive procedurale, el fugind la scurt timp din România. El a fost judecat în lipsă pentru fals, uz de fals, contrabandă şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Punerea în libertate a lui Shimon Naor s-a soldat cu arestarea şi condamnarea la închisoare a avocatei acestuia, Lidia Peter, şi a unor magistraţi, care au primit bani pentru a revoca mandatul de arestare preventivă a israelianului.

În 24 august 2007, Ion Busuioc, care fusese dat în urmărire internaţională, a fost prins în Bucureşti.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă