Radu Beligan n-a fost un reper moral. A fฤcut compromisuri cu regimul comunist (nu atât de multe ca alลฃi colegi de breaslฤ). A fost deputat al Marii Adunฤri Naลฃionale ลi membru al C.C. al P.C.R. A avut orgolii ลi invidii (ca mulลฃi colegi de breaslฤ) pe care uneori ลi le-a hrฤnit cu ajutorul relaลฃiilor politice. E adevฤrat, l-a denigrat pe Liviu Ciulei, invidios cฤ spectacolul acestuia, ลi nu cel regizat de el, fusese difuzat la televiziune. Dar, la fel de adevฤrat e cฤ tot el a insistat pentru gฤzduirea în turneu, pe scena Naลฃionalului bucureลtean, a subversivei montฤri a lui Mircea Corniลteanu, tot cu “Scrisoarea pierdutฤ“.
Dacฤ ar fi sฤ eliminฤm din istoria culturii româneลti toate personalitฤลฃile care au greลit, probabil cฤ nu am rฤmâne cu suficiente nume cât sฤ botezฤm strฤzile dintr-o mahala. Pentru mine, Beligan va rฤmâne prin marile roluri pe care le-a interpretat în “Rinocerii“, “Ucigaล fฤrฤ simbrie“, “Richard al III-lea“, “O scrisoare pierdutฤ“, “Cฤldurฤ mare“ ลi multe altele. Pentru ele, ลi nu pentru laลitฤลฃile omului, e bine ca actorul Radu Beligan sฤ nu fie dat uitฤrii. Mai ales cฤ opera actorului de teatru e, prin definiลฃie, atât de perisabilฤ.
De asta, cred cฤ nu e în sine neavenitฤ ideea de a se atribui numele marelui actor unui loc din oraลul nostru. E drept, e rizibilฤ inventarea de pieลฃe ลi piaลฃete acolo unde sunt doar colลฃuri sau intersecลฃii de strฤzi (e ลi cazul aลa-zisei Pieลฃe a Tricolorului – de fapt, un modest scuar). Pe de altฤ parte, nu pot sฤ nu mฤ întreb de ce nu existฤ locuri care sฤ aminteascฤ numele unor la fel de importanลฃi foลti slujitori ai scenei bucureลtene: Liviu Ciulei, Octavian Cotescu, Gheorghe Dinicฤ, Irina Petrescu, Alexandru Tocilescu…
Problema e cฤ strฤzile unui oraล sunt finite. Apoi, funcลฃia principalฤ a toponimiilor e de a ajuta muritorii sฤ se orienteze în spaลฃiu, nu de a face ordine între cei dispฤruลฃi. În plus, schimbarea denumirilor este mai costisitoare decât pare, dacฤ e sฤ ne gândim la numฤrul cฤrลฃilor de identitate, al actelor de proprietate etc. care vor trebui înlocuite. Am locuit pe Strada Compozitorilor din Drumul Taberei.
La un moment dat, dupฤ Revoluลฃie, un primar (liberal) a decis sฤ-i fie dat numele lui Ion Mihalache; bine ลi aลa, numai cฤ, atunci când am ales un primar ลฃฤrฤnist, s-a decis cฤ marele om politic merita o arterฤ mai importantฤ, drept care s-a fฤcut schimb de denumiri cu Bulevardul 1 Mai. Acum, dupฤ ce oamenii ลi-au schimbat de douฤ ori adresa, încฤ se mai încurcฤ scrisorile la poลtฤ.
Nevoia de a atribui nume de strฤzi celor dispฤruลฃi naลte uneori decizii discutabile.
Astfel, Parcul Ioanid, denumit astfel dupฤ librarul care deลฃinuse terenul pe care avea sฤ fie amenajat parcul ลi ลtiut astfel de orice bucureลtean, a fost rebotezat cu numele lui Ion Voicu, artist de valoare incontestabilฤ, dar a cฤrui unicฤ legฤturฤ cu locul e aceea de a fi primit casฤ de la stat în preajmฤ. La fel, omul de stat italian Vittorio Emanuele Orlando, care a contribuit decisiv, în cadrul tratativelor pentru Tratatul de pace de la Paris, la configurarea României Mari, ลi-a pierdut dreptul la memoria bucureลtenilor în favoarea marii actriลฃe Gina Patrichi (o Miลฃa Baston cu accente tragice cum nu se mai face).
O soluลฃie ar fi atribuirea numelor celor dispฤruลฃi unor artere nou-construite. Aลa s-a întâmplat cu strฤzile cartierului rฤsฤrit lângฤ Aeroportul Bฤneasa, care au primit numele unor oameni de teatru ลi film decedaลฃi în perioada respectivฤ: George Constantin, ลtefan Mihฤilescu-Brฤila, Eugen Barbu, Gheorghe Timicฤ, Iulian Mihu, Mircea Veroiu. Dar actorii ลi regizorii au continuat sฤ moarฤ, iar oraลul nu prea mai are unde sฤ se extindฤ, astfel încât recunoaลterea valorii rฤmâne aleatorie.
Desigur, existฤ o grฤmadฤ de strฤzi cu nume fฤrฤ semnificaลฃie, uneori de-a dreptul ridicole (Afirmฤrii, Ajustorului, Asistenลฃei, Ataลamentului), sau care n-au legฤturฤ cu nimic (Acvariului, Algelor) sau prea uลor de confundat (Alunului, Alunelului, Aluniลului), la care s-ar putea renunลฃa fฤrฤ mari prejudicii. Doar cฤ, aลa cum am spus, schimbarea lor ar fi costisitoare ลi derutantฤ.
Revenind la regretatul actor cu vocea inconfundabilฤ, mฤ întreb dacฤ n-ar fi mai nimerit ca, în loc de un incert colลฃ de stradฤ, numele sฤu sฤ fie purtat de una din sฤlile Teatrului Naลฃional, pe a cฤrui scenฤ a urcat timp de jumฤtate de secol.