18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTone de arme ajung clandestin în Siria

Tone de arme ajung clandestin în Siria

Un document al serviciilor secrete occidentale, citat de Reuters, relevă că zeci de tone de arme sunt livrate regimului de la  Damasc  de către Iran, tranzitând spaţiul aerian al Irakului. Belarus a fost acuzat de SUA că vinde arme Siriei, în timp ce Rusia continuă să susţină cu armament aliatul său, Bachar al-Assad.

Iranul a folosit mijloace aeriene civile pentru transportarea de militari şi mari cantităţi de arme prin spaţiul aerian irakian pentru a-l ajuta pe liderul sirian Bashar al-Assad să reprime insurecţia. Raportul serviciilor secrete occidentale, citat de Reuters, arată că, în urmă cu două săptămâni, responsabilii americani au anunţat interogarea autorităţilor irakiene în legătură cu zborurile iraniene suspectate că furnizează arme regimului sirian prin spaţiul aerian al Irakului.

Irakul afirmă că nu autorizează trecerea nici unei arme dar raportul menţionat specifică tranzitarea în acest mod a unor mari cantităţi de arme iraniene pentru Siria. Livrarea a fost organizată de Gardienii Revoluţiei iraniene.

„Avioane merg aproape zilnic din Iran în Siria, trecând prin Irak, având la bord Gardieni ai Revoluţiei iraniene şi zeci de tone de arme destinate forţelor de securitate siriene şi miliţiilor care combat insurgenţii”, arată raportul. La Bagdad, un consilier al premierului Nouri Al-Maliki a dezminţit afirmaţiile acestui raport, în schimb ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, primit la Damasc de preşedintele Al-Assad, i-a reafirmat acestuia susţinerea „nelimitată”. Teheranul, principalul aliat al lui Bachar al-Assad, este acuzat de multă vreme că furnizează arme regimului sirian, dar documentul arată că aceste livrări sunt în realitate mult mai importante şi sistematice decât s-a crezut, totul datorită unui acord între înalţi responsabili irakieni şi iranieni.

Două Boeinguri 747 menţionate ca fiind implicate în transferurile de arme fac parte din cele 117 avioane lovite miercuri de sancţiunile Departamentului american al Trezoreriei. Iranul nu are dreptul să vândă arme în virtutea unui embargo al ONU care face parte din ansamblul sancţiunilor internaţionale legate de programul nuclear al Teheranului.

Belarus, pe lista neagră

Belarus a dezminţit ieri că încearcă să vândă arme Siriei  şi violează o rezoluţie a Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au impus sancţiuni unei întreprinderi de stat belarusă care fabrică arme. Miercuri, Trezoreria americană a anunţat că de-acum consideră că Biroul de aprovizionare a armatei şi societatea de armament BVPS din Belarus contribuie la proliferarea de arme de distrugere în masă.

Departamentul Trezoreriei americane afirmă că societatea belarusă Belvneshromservice (BVPS) a „furnizat servicii Biroului de aprovizionare a armatei siriene”. În martie 2011, acest birou „era pregătit să primească de la BVPS  piesele ce puteau servi Siriei ca detonatoare pentru bombele aeriene polivalente”, arată textul. Departamentul a precizat că a adăugat societatea din Belarus pe lista neagră a persoanelor care fac obiectul sancţiunilor pe motivul susţinerii regimului sirian.  „Bombe Areal au fost utilizate de militarii sirieni cel mai recent în iulie 2012 în bombardamentele aeriene asupra Alepului în cadrul operaţiunilor de distrugere a opoziţiei (siriene)”. Din decembrie, BVPS face obiectul sancţiunilor din partea Departamentului de Stat, în virtutea unei legi americane privind neproliferarea, firma fiind acuzată pentru contribuţia la programul de armament al Iranului.

Aflat la putere din 1994, preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, adoptă în general poziţii similare Rusiei în ce priveşte problemele de politică internaţională. Rusia, alături de China, este unul dintre susţinătorii importanţi ai regimului de la Damasc şi furnizează arme şi echipamente diverse armatei siriene.

Teste cu arme chimice

Potrivit Der Spiegel,  armata siriană a efectuat teste cu arme chimice la finele lunii august în apropiere de Safira, la est de Alep. Cinci sau şase obuze vidate de substanţe chimice, dar destinate unui război chimic, au fost lansate de pe tancuri sau avioane pe terenul Diraiham, în deşertul din apropiere de Chanasir, recunoscut drept cel mai mare centru de testare a armelor chimice, relevă publicaţia germană care citează martori. Ofiţeri iranieni, fără îndoială Gardieni ai Revoluţiei, s-au deplasat la faţa locului în elicopter. Locaţia, oficial numită Centru de cercetare ştiinţifică, a fost folosită de experţi iranieni şi nord-coreeni pentru a pune la punct gaze mortale, cum ar fi gazul sarin, tabun sau gazul iritant. 

Potrivit SIPRI, Belarus este unul dintre principalii furnizori de arme majore Siriei. Între 2007 şi 2011, Belarus s-a situat pe locul doi pe lista furnizorilor.

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă