33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialTőkés László, audiat în dosarul Revoluției, le-a declarat procurorilor că evenimentele din...

Tőkés László, audiat în dosarul Revoluției, le-a declarat procurorilor că evenimentele din decembrie 1989 au fost planificate dinainte

Fostul preot Tőkés László, audiat asupra evenimentelor din decembrie 1989, le-a declarat procurorilor militari că, după fuga cuplului Ceaușescu, lucrurile s-au derulat în baza unui plan lucrat dinainte.

Această precizare apare într-un comunicat transmis joi de biroul de presă al europarlamentarului Tőkés László.

Potrivit acestuia, planul pregătit înainte de fuga cuplului Ceaușescu avea ca scop principal legitimarea noii conduceri instalate în fruntea statului român.

Fostul preot reformat Tőkés László, în prezent europarlamentar, a fost audiat luni, 20 februarie, în calitate de martor, la București, de către trei procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cercetările privind Revoluția din 1989.

Potrivit sursei citate, 'omul-scânteie al revoluției', cum mai este numit Tőkés, a fost întrebat despre rolul pe care l-a avut după data de 22 decembrie 1989, data venirii la putere a regimului Iliescu. Întrebarea se referea, mai exact, la perioada 22-30 decembrie, respectiv la formarea și acțiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naționale (FSN), în această perioadă înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii.

Europarlamentarul a declarat că este de acord cu organele de anchetă că, după fuga cuplului Ceaușescu, evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat, având ca scop principal legitimarea noii conduceri instalate în fruntea statului.

Potrivit comunicatului, în consiliul de conducere al FSN au fost cooptați câțiva disidenți ai fostului regim, precum și persoane emblematice ale revoltei anticomuniste, precum fostul preot reformat din Timișoara, László Tőkés. Acesta a relatat procurorilor că el nu s-a aflat niciodată în situația de decident, ci, prin invitarea sa sporadică în această perioadă la București, Ion Iliescu și apropiații au urmărit doar legitimarea noii puteri.

'Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu și cercul restrâns din jurul lui, ei purtând în consecință răspunderea pentru aceste decizii, de fapt ei fiind aceia care au condus țara în acea perioadă. Eu eram la vremea aceea de prea bună credință, am susținut așa zisul guvern revoluționar', a declarat Tőkés.

Fostul episcop a subliniat că prezența sa printre membrii CFSN s-a dovedit a fi 'una formală, de vitrină, instrumentată de echipa lui Ion Iliescu, și care nu a durat mult'.

'După ce Doina Cornea a părăsit consiliul în ianuarie 1990, a început și înlăturarea mea prin omisiune. Am căzut în dizgrație definitivă după evenimentele de la Târgu-Mureș din martie 1990, când — fiind invitat în Statele Unite și Canada — le-am prezentat pe acestea așa cum s-au întâmplat de-adevăratelea, întâlnindu-mă și cu președintele George W. Bush. Ion Iliescu a lansat atunci la adresa mea acuzația separatismului', a spus Tőkés.

La rândul său, avocatul europarlamentarului, Kincses Előd, a salutat faptul că după 27 ani s-au reluat în sfârșit investigațiile, exprimându-și speranța, că la fel ca în cazul mineriadelor din 1990, că ancheta va fi finalizată printr-un rechizitoriu, iar făptașii vor fi puși sub acuzare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE confirmă că un român a murit în inundațiile din Italia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat cetăţenia română a celei de-a treia persoane dispărute, şi ulterior găsită decedată, în urma inundaţiilor produse, pe 31...

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

Rusia – Ucraina, ziua 852: Țara vecină anunță întreruperi de curent pe întreg teritoriul

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de astăzi în întreaga ţară, a anunţat operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte...
Ultima oră
Pe aceeași temă