10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialToamna se numără…bolile copilăriei. Află cum le poţi depista la timp

Toamna se numără…bolile copilăriei. Află cum le poţi depista la timp

A început şcoala, a venit şi vremea rece, este momentul să vă preocupaţi cu mare atenţie de imunitatea copilului dumneavoastră şi să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie. Pe lângă viroze sau banalele răceli, mereu auzim peste tot de bolile copilărie, o serie de afecţiuni pe care aproape orice copil le face la un anumit moment în timp.

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt scarlatina, varicela sau vărsatul de vânt, oreionul, şi rujeola. Este important să aflaţi ce simptome au aceste boli, ce consecinţe au asupra organismului şi ce aveţi de făcut dacă suspectaţi că micuţul ar putea avea una dintre ele.

Varicela

Varicela – cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt – este o boală a copilăriei care, o dată făcută, imunizează corpul la această afecţiune pentru tot restul timpului. Este foarte periculoasă dacă apare la bebeluşi, la adulţi şi cu precădere la femei însărcinate.

Primele simptome ale vărsatului de vânt sunt erupţiile cutanate, copilul face febră în zona capului, pe ochi în special şi în zona genitală. Pustulele roşii se umplu iniţial cu lichid, în a doua etapă de usucă, fac o coajă şi apoi, în ultima etapă cad. Acest proces durează în jur de şapte zile. Erupţiile diferă de la copil la copil, la unii apar peste tot şi foarte dense, alţii au doar câteva izolate.

Varicela are perioadă de incubaţie (timpul dintre perioada contactării bolii şi apariţia primelor pustule) de două săptămâni şi nu are un tratament propriu-zis, cu excepţia folosirii unui antiseptic pentru a usca mai repede pustulele şi un unguent antipruriginos pentru a calma senzaţiile de mâncărime.

Rujeola

Cunoscută şi sub numele de pojar, rujeola este o infecţie a aparatului respirator care se răspândeşte foarte uşor şi care nu apare doar la copiii. Există un vaccin antirujeolic ce se face de obicei la un an şi la 4-5 ani. Simptomele acestei boli sunt: răceala, febra de peste 39 de grade, lipsa poftei de mâncare, sensibilitate a nasului şi a ochilor. În a doua etapă, după câteva zile de febră încep să apară pete roţii pe faţă, pe gât, în zona urechilor şi apoi pe restul corpului. În a treia etapă acestea încep să dispară în ordinea în care şi-au făcut apariţia.

Pojarul are perioadă de incubaţie 10-15 zile şi se tratează cu paracetamol şi antitermice, mai puţin aspirină. Este bine să puneţi pe ochii copilului comprese cât mai reci şi să îl obligaţi sp bea foarte multe ceaiuri, compoturi şi apă.

Din nefericire rujeola poate avea complicaţii, cum ar fi infecţiiile ORL, encefalita, diareea sau pneumonia.

Oreionul

Simptomele oreionului (parotidita epidemică) sunt aproape inexistente. De obicei, se constată boala atunci când este deja instalată şi se umfla ganglionii dintre ureche şi mandibulă. Această afecţiune are o perioadă de incubaţie de două până la patru săptămâni.

Există totuşi unele semne: copilul este obosit, lipsit de vlagă, are gura uscată şi are dureri când mănâncă, în special la mestecat. Poate avea şi complicaţii care sunt direct legate de organelle genital existând riscul de sterilitate. Foarte rar afectează auzul sau dă meningită sau encefalită.

Este foarte important să îl menţii bine hidratat şi ţine-l la pat cât mai multă vreme. În general, inflamaţiile durează cam 10-12 zile. Ca metodă de prevenţie există un vaccin care se poate face o dată cu cele împotriva celorlalte afecţiuni tipice copilăriei.

Scarlatina

Această boală este produsă de o bacterie din organism care produce o toxină. Apare de obicei toamna sau la începutul iernii şi are o perioadă de incubaţie de până la 72 de ore, dar nu este obligatoriu, putând dura şi mai mult.

Simptomele sunt: febra, durerile de gât, voma şi sunt vizibile cu puţină vreme înainte de erupţia cutanată. Copilul se va umple de bubiţe mici şi roşii, în special în jurul gurii şi nasului, iar limba copilului devine roşu închis. După 5-10 zile erupţia se retrage şi pielea se descuamează.

Printre complicaţiile acestei boli se numără icterul, probleme cu rinichii sau artrita.

Alte boli frecvent întâlnite la copiii

Otita medie

Când copilul suferă de această boală se acumulează lichid în urechea medie şi de obicei dispare după 15-20 de zile. Copilul trebuie dus la medic totuşi, chiar dacă este o afecţiune comună, pentru că acest lichid, în funcţie de densitatea lui poate avea un impact grav asupra auzului.

Infecţia cu streptococ

Sunt destul de greu de depistat pentru că se manifestă în primă fază ca o uşoară răceală, dar urmăriţi dacă micuţul acuză dureri în gât, înghite foarte greu, are febră mare, puroi în zona amigdalelor şi dacă salivează în exces.

Sindromul Reye

Acesta se poate declanşa dacă, în timpul unei infecţii virale, copiilor li se administrează aspirină. Pentru a nu risca vreodată să vă expuneţi copilul unui asemenea pericol, nu îi daţi aspirină decât la sfatul medicului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă