17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialTismaneanu: Guvernul adopta masuri de tip peronist

Tismaneanu: Guvernul adopta masuri de tip peronist

Politologul Vladimir Tismaneanu acuza Guvernul Tariceanu ca adopta "masuri de tip peronist", referindu-se la cresterea pensiilor, in loc sa aplice recomandarile raportului final de condamnarea a comunismului. Intr-un interviu pentru Hotnews si BBC, Tismaneanu sustine ca nimic nu-l impiedica pe seful Guvernului sa interzica, printr-o ordonanta de urgenta, simbolurile comuniste, la fel cum fostul premier, Adrian Nastase, a interzis simbolurile fasciste. Din cele 36 de masuri concrete propuse in raport, autoritatile romane au adoptat doar 4. Traian Basescu si-a asumat 19 masuri, afirma Tismaneanu, care sustine insa ca Guvernul si Parlamentul sunt responsabile cu aplicarea lor. La "Discutia Saptamanii" a participat si Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice.

* Vladimir Tismaneanu: "in momentul de fata presedintele poate sa propuna orice, cita vreme parlamentul si guvernul nu iau masurile de rigoare, raminem in faza deziderativa."

* Sorin Iliesiu: "presedintele Basescu a facut enorm iar celelalte puteri ale Romaniei, in primul rand parlamentul, nu au facut nimic, absolut nimic. Parlamentul trebuia sa adopte cam 25 de legi am inventariat eu si le-am prezentat domnului presedinte al Camerei Deputatilor, ca sa le initieze, si nu am primit nici un raspuns."

 

 

Vi s-ar putea reprosa, domnule Tismaneanu, sau vi s-ar putea raspunde, de fapt, ca asta e o chestiune care tine de interesul cercetatorilor. Pentru marele public insa, de pilda, cum de nu s-a putut face un simplu manual?

Pentru marele public a aparut de acum, si lucrul acesta, iarasi, este cumva minimalizat, s-a lucrat absolut ‘in draci’, ca sa zic asa, la restructurarea, corectarea si bibliografia raportului final. A aparut in luna noiembrie si a fost lansat. Este in momentul de fata carte, este gasibila si este difuzata. De asemenea, comisia consultativa prezidentiala, pe care o prezidez eu si este coordonata de Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, lucreaza direct cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului care se afla in faza, din cat stiu eu, aproape de terminare a manualului pentru curs alternativ privind istoria dictaturii comuniste. Principala persoana de la Institut este Raluca Grosescu, care lucreaza pe acest domeniu. Trei membri ai comisiei consultative, Dorin Dobrincu si cu inca doi Elis Plesa si cu Liviu Plesa de la CNSAS lucreaza impreuna cu grupul de la IICCR pentru acest manual care, dupa stiinta mea, ar trebui sa fie pe piata cam in aprilie 2008. Repet, presedintele poate sa propuna, le president propose, le parlament dispose. Deci in momentul de fata presedintele poate sa propuna orice, cita vreme parlamentul si guvernul nu iau masurile de rigoare, raminem in faza deziderativa.

Spuneti ‘parlamentul si guvernul’ dar, pana una, alta, presedintele si-a asumat, cum spuneti, vreo 19 masuri, iar pentru ceea ce si-a asumat ma gandesc ca are si o minima responsabilitate.

Presedintele si-a asumat sa faca tot ce este posibil ca aceste masuri sa fie traduse in realitate. Tot ceea ce depinde, inclusiv crearea fondului de cercetare, din motive care tin de legalism si pe care trebuie sa le respectam, nu se pot numi burse. Se vor numi fond de cercetare si va fi anuntat foarte curind. Deci, nu vreau acum sa caut nici un fel de scuze, stiti ca si mine ca, practic lucram de-abia din luna iunie, pentru ca noi am fost practic suspendati ca si presedintele. Va reamintesc ca, primul lucru facut de domnul Vacaroiu cand a intrat in Palatul Cotroceni, a fost sa scoata de pe site-ul presedintiei Romaniei raportul final. Primul lucru facut de domnul Basescu cand a revenit la Palatul Cotroceni a fost sa repuna pe site-ul presedintiei raportul final. O luna de zile comisia consultativa a fost, practic, blocata de orice activitate. Acestea sunt fapte, nu sunt scuze.

(…)

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă