10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTiraspolul apără forţele ruse de menţinere a păcii şi evocă o presiune...

Tiraspolul apără forţele ruse de menţinere a păcii şi evocă o presiune politică la Chişinău

Autorităţile transnistrene apără forţele ruse de menţinere a păcii şi evocă o presiune politică la Chişinău, la două zile după ce un tânăr moldovean a fost împuşcat mortal de un militar rus, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de marţi, potrivit Mediafax.

“În legătură cu incidentul tragic, ne exprimăm condoleanţele pentru familia tânărului care a murit. Totodată, considerăm că declaraţiile şi concluziile pripite privind activitatea misiunii pacificatoare în contextul dat pot da dovadă de o anumită presiune politică, ceea ce este inadmisibil. Este important să fie discutate toate întrebările dificile la o masă de negocieri după încheierea anchetei”, se arată într-o declaraţie de presă a “ministerului de externe” de la Tiraspol.

Mai mult, Tiraspolul declară că misiunea de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse este “cea mai importantă garanţie a păcii şi siguranţei din regiune”.

Un tânăr în vârstă de 18 ani, Vadim Pisari, a fost împuşcat de trupele de menţinere a păcii în apropiere de satul Pârâta, duminică dimineaţă, în jurul orei 7.00. El a fost transportat la spitalul de urgenţă din Chişinău, dar ulterior a decedat.

Incidentul s-a produs pe segmentul podului de peste râul Nistru. Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ-2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză ar fi lovit bara de protecţie a postului nr.9 şi, fără a reacţiona la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la faţa locului.

Peste puţin timp, când se întorcea pe acelaşi segment, forţele de menţinere a păcii i-au făcut semn şoferului autovehiculului VAZ să oprească. Tânărul însă nu a reacţionat, continuându-şi deplasarea, astfel că a fost împuşcat.

Câteva sute de locuitori din Pârâta, raionul Dubăsari, în estul R.Moldova, susţinuţi de Asociaţia Veteranilor şi organizaţia neguvernamentală Hyde Park, au blocat marţi drumul către capitală, cerând desfiinţarea posturilor forţelor ruse de menţinere a păcii din zonă.

Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, care şi-a exprimat îngrijorarea profundă şi a declarat că circumstanţele incidentului trebuie să fie elucidate rapid, cerând părţii ruse cooperarea necesară cu anchetatorii Republicii Moldova.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă