20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTinere din Europa Centrală vor studia la Cluj pentru a deveni stewardese

Tinere din Europa Centrală vor studia la Cluj pentru a deveni stewardese

Clujul devine unul dintre cele mai importante centre regionale pentru pregătirea stewardeselor. Din 2016, școala de stewardese de la Cluj va deveni una internațională. Tinere din Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia vor studia la Cluj, pentru a deveni însoțitoare de bord pentru companiile aeriene din întreaga lume.

Deja, Clujul găzduiește cea mai mare școală de stewardese din România. Proiectul școlii de stewardese a fost finanțat inițial cu ajutorul fondurilor europene, prin Fondul Social European – Programul Opera­țional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, iar apoi a evoluat spre o școală propriu-zisă, pe măsură ce cererea de forță de muncă în acest domeniu a crescut. Multe dintre tinerele care au absolvit deja această școală lucrează pentru companii ­europene, dar și pentru societăți de aviație din zona Golfului Persic. Motivul pentru care tinerele din celelalte țări europene sunt atrase de ideea de a studia la școala de stewardese de la Cluj ține în primul rând de costuri.

”Un curs de stewardese costă la Cluj aproximativ 1.500 de euro, jumătate față de sumele care trebuie plătite de tinerele care se pregătesc în Occident”, spune fondatoarea școlii, Steluța Racol­ța. De asemenea, există șanse pentru tinerele care sunt talentate în acest domeniu, dar care nu dispun de banii necesari.

Companiile din domeniul aeronautic, dar și cele care produc echipamente pentru angajații companiilor aeriene au început să ofere burse private pentru cursantele școlii de stewardese, mai spune Steluța Racolța. Ea a precizat că prima bursă privată va fi acordată de o companie portugheză, care produce încăl­ță­minte profesională pentru însoțitorii de bord. Însă există perspectiva ca numărul burselor private să crească.

Un permis de muncă aproape garantat

Însă nu doar prețul studiilor sau oportunitatea de a beneficia de o bursă privată atrag candidate din toată Europa Centrală la școala de stewardese de la Cluj. Contează foarte mult faptul că această școală are o reputație foarte bună, iar procentul absolventelor care reușesc, la finalul studiilor, să obțină atestatul de stewardese este unul foarte ridicat. De asemenea, faptul că școala a reușit să livreze resurse umane de bună calitate a determinat multe companii aeriene, atât din Europa, cât și din afara continentului, să organizeze recrutarea viitoarelor angajate chiar la Cluj-Napoca. Astfel că multe dintre absolvente au reușit să își găsească foarte rapid de lucru.

Materiile predate în școala de stewardese sunt reglementate de Comisia Europeană. La finalizarea cursurilor, absolventele dau examen pentru un atestat eliberat de autoritatea aeronautică din România, iar acest atestat este recunoscut la nivel internațional. ”Atestatul pe care îl primesc absolventele noastre aproape că echivalează cu un permis de muncă valabil oriunde în lume, pe orice linie aeriană”, spune fondatoarea școlii de stewardese, Steluța Racolța. Până acum, școala de la Cluj a fost absolvită de 570 de tinere. Peste 90 la sută din ele lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit. Salariul pe care îl primește o stewardesă începe de la 800 de euro și poate să urce în funcție de numărul de ore de zbor și de negocierile concrete cu repre­zentanții companiilor aeriene până la 1.600 de dolari americani. Sunt companii care oferă salarii mai mici, dar care oferă diurne, cazare gratuită, zboruri gratuite, diferite tipuri de asigurări și alte facilități. 

 

Stewardese din toată Europa Centrală vor fi pregătite la Cluj (foto: vreausafiustewardesa.ro)

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă