12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTimisorenii si clujenii se intrec si la raliuri

Timisorenii si clujenii se intrec si la raliuri

Campionatul Mondial de raliuri (WRC) a ajuns la etapa a 5-a, in Portugalia; in acelasi timp, Campionatul de raliuri al Romaniei (CRR) isi desfasoara in acest week-end etapa a 2-a, care are loc in Banat.

Finlandezul Marcus Gronholm (Ford Focus) a inceput in forta Raliul Portugaliei, a 5-a etapa a Campionatului Mondial WRC, impunandu-se in superspeciala desfasurata pe stadionul din Algrave, in fata a 20.000 de spectatori. Gronholm a reusit sa ii devanseze pe spaniolul Dani Sordo (Citroën) si pe norvegianul Petter Solberg (Subaru Impreza). Prima zi a competitiei a fost marcata de accidentul produs de pilotul portughez Armindo Araujo (Mitsubishi Lancer), care a pierdut controlul bolidului sau, ranind usor cinci persoane. Raliul Portugaliei, revenit in calendarul WRC dupa o pauza de sase ani, continua si azi.
Tot in acest week-end, la Timisoara si Resita are loc a 2-a etapa a Campionatului de raliuri al Romaniei, Raliul Banatului Montan UCM Resita, o noutate in calendarul de gen. Raliul este organizat de cluburile sportive UCM Resita si Erwin Weber RT Timisoara, sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv (FRAS) si va fi primul raliu de mare anvergura din Banat. Lungimea cursei pe asfalt este de 392,3 km, dintre care 129,6 km vor fi probe speciale (10 la numar), iar la start se vor alinia 54 de echipaje. Startul va avea loc la Timisoara, unde se va derula si o superspeciala, in timp ce placa turnanta a competitiei va fi orasul Resita.
Aceasta etapa aduce multe lucruri interesante. Noutatea absoluta consta atat in proba superspeciala din parcarea Iulius Mall Timisoara, cat si in probele speciale din imprejurimile Resitei, care se desfasoara pe un traseu in totalitate nou in CRR. Raliul debuteaza cu superspeciala din Timisoara cu doua masini in paralel la start si este prima competitie de acest fel din Romania care se desfasoara pe asfalt. In acelasi timp trebuie sa subliniem ca prima proba speciala pe timp de noapte din acest an se va desfasura pe renumita proba de coasta Valea Domanului. Tot ca o noutate amintim ca este singura competitie la care startul si sosirea vor fi in doua orase diferite: Timisoara, respectiv Resita.
Batalia la echipe va fi animata din nou de rivalitatea dintre Viola BKP, care are avantajul gazdelor si pentru care puncteaza campionul en-titre Titi Aur, plus Dan Gartofan, Adrian Raspopa, Cristian Turbatu si Manu Mihalache, si Motorhome Napoca Rally Team, care se bazeaza pe italianul Marco Tempestini, campionul din 2005 Bogdan Marisca, plus Danny Ungur, Alexandru Mitroi,  Gunther Graef si Bogdan Stanoiev.
Pilotul Dan Gartofan a castigat Raliul Brasovului Tess, prima etapa a campionatului, si a devenit primul lider al clasamentului general al editiei 2007. Gartofan, secondat de copilotul Adrian Berghea, i-a devansat pe Bogdan Marisca/Sebastian Itu si Daniel Ungur/Petru Jucan.

Clasament general
1. Dan Gartofan    10    
2. Bogdan Marisca    8    
3. Danny Ungur    6    
4. Marco Tempesta    5    
5. Mihai Leu    4    

» Cupa Mitsubishi
1. Bogdan Marisca    10
2. Mihai Leu    8
3. Titi Aur    6
4. Alex Pitigoi    5
5. Catalin Cismaru    4

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă