16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTimişoara vrea alianţă împotriva dictaturii

Timişoara vrea alianţă împotriva dictaturii

Societatea Timişoara iniţiază coalizarea societăţii civile împotriva Puterii USL.

Intelectualii bănăţeni, grupaţi în jurul Societăţii Timişoara, au iniţiat coalizarea societăţii civile, într-o “Alianţă împotriva Dictaturii”, care să sancţioneze ceea ce ei numesc derapajele democratice ale Guvernului Ponta. Printre iniţiatori se numără Florian Mihalcea, Daniel Vighi ori Viorel Marineasa. “Societatea Timişoara, simbol istoric al luptei pentru democraţiei începută odată cu Proclamaţia din 1990, cere tuturor organizaţiilor civice şi de apărare a drepturilor omului să se unească într-o Alianţă împotriva Dictaturii.

Îndemnăm pe toţi concetăţenii să participe la mitinguri şi la toate formele de protest paşnice în apărarea legalităţii şi împotriva puciştilor din 3 iulie 2012. Cerem cetăţenilor noştri să susţină Iniţiativa civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu ca o viitoare mişcare politică în vederea reformării din temelii a clasei politice decăzute moral. În acelaşi timp, ne adresăm tinerilor intelectuali cu opţiuni de stânga democratică modernă să respingă abuzurile actualei coaliţii care uzurpă principiile doctrinare ale social-democraţiei pentru a instaura fărădelegea în România. Societatea Timişoara trage un semnal de alarmă public pentru păstrarea independenţei şi a intangibilităţii atribuţiilor Curţii Constituţionale şi a tuturor organismelor justiţiei din ţară. Concetăţeni, democraţia din România este în pericol! Este vremea să ne facem auzit glasul şi voinţa de libertate!”, spun intelectualii timişoreni.

Intelectualii ardeleni se solidarizează cu bănăţenii

Apelul intelectualilor timişoreni a găsit ecouri la Cluj. Dirijorul Emil Aluaş, preşedintele Fundaţiei Pro West, a declarat că este alături de Societatea Timişoara. “Suntem absolut convinşi că această intervenţie brutală a USL are rolul de a distrage atenţia de la plagiatul primului ministru, care este un plagiat. Au fost făcute, în plus, zeci de ilegalităţi în ceea ce s-a întâmplat în legătură cu revocarea Avocatului Poporului şi cu revocarea preşedinţilor Camerelor Parlamentului. Este un adevărat puci. Este inadmisibil ca în politica românească să fie la vârf foşti activişti comunişti”, a declarat dirijorul clujean Emil Aluaş. De asemenea, mai mulţi lideri ai organizaţiilor studenţeşti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, dar şi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca au decis să protesteze în stradă împotriva plagiatului lui Victor Ponta şi împotriva măsurilor luate de actuala coaliţie de guvernare pentru a prelua controlul asupra instituţiilor statului.

“Victor Ponta trebuie să demisioneze din cauza plagiatului”, a spus unul dintre studenţii care a ieşit deja în stradă în două zile ca să protesteze împotriva Guvernului. Printre cei care şi-au exprimat deja dezacordul faţă de plagiatul lui Victor Ponta se numără şi cunoscutul artist plastic Istvan Szakats, cel care a iniţiat, prin intermediul reţelelor de socializare, primul protest de la Cluj. Un amănunt interesant este faptul că, printre protestatarii de acum împotriva lui Ponta se numără şi mulţi dintre cei care au ieşit în stradă în iarnă, ca să îi ia apărarea medicului Raed Arafat, atunci când acesta a fost atacat de Traian Băsescu. “USL s-a ridicat pe valul nostru de nemulţumire. Acum, ajunge! USL trebuie să părăsească guvernarea”, a spus o tânără care a participat la protestul din seara de 3 iulie.

„Barbarie politică”

O reacţie vehementă a venit şi din partea fostului premier, primarul Clujului, Emil Boc, Schimbarea Avocatului Poporului, precum şi a preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului ar fi, în opinia sa, un atac barbar şi nemaiîntâlnit la adresa democraţiei. Emil Boc crede că miza acestor schimbări ar fi controlul asupra nominalizării noilor şefi ai Parchetului General şi DNA. Emil Boc a explicat faptul că ministrul Justiţiei face nominalizarea noilor şefi ai Parchetelor, Consiliul Superior al Magistraturii emite un aviz, iar preşedintele României este cel care îi numeşte pe noul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe noul procuror-şef al DNA. Aceste declaraţii vin pe fondul condamnării şi încarcerării fostului pre­mier PSD, Adrian Năstase, pentru fapte de corupţie, dar şi în contextul în care alţi lideri marcanţi ai actualei coaliţii de guvernare, cum ar fi fondatorul PC, Dan Voiculescu, sunt acuzaţi în diferite procese de corupţie.

Cele mai citite

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă