12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialŢigările mentolate, interzise de la 20 mai

Ţigările mentolate, interzise de la 20 mai

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un proiect de lege care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor. “Prin proiectul de lege se introduc noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea şi prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate şi comerţul transfrontalier la distanţă cu produse din tutun şi conexe”, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Agerpres.

Documentul arată că sunt reglementate şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Prin urmare, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică. “Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020”, se arată în comunicat.

De asemenea, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină şi creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice. 

“Prin această lege ne asumăm şi formal termenul de 20 mai ca termen de implementare a Directivei europene 40 din 2014. Sigur, legea merge în Parlament şi va intra în dezbatere parlamentară cu acest termen asumat de Guvernul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

De cealaltă parte, reprezentanții producătorului de țigări JTI România susțin, într-un comunicat remis „României libere”, că Guvernul nu și-a asumat responsabilitatea de a asigura o perioadă de tranziție pentru fabricarea țigaretelor, pasând decizia politică Legislativului, iar consecințele – viitorului Executiv. “Textul adoptat azi prevede termene fantasmagorice: legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor proiectului.

Până atunci însă, au rămas mai puțin de trei luni de zile, în care Parlamentul să adopte legea, iar noi să modificăm producția fără baza legală. Cine garantează că Proiectul nu va fi modificat în Parlament sau că legea va fi adoptată până la 20 mai? Pe de o parte, un Proiect nu poate impune obligația de a face, aceasta fiind atributul exclusiv al unei legi intrate în vigoare. Pe de altă parte, Guvernul nu e în măsură să impună Legislativului date-limită până la care să adopte legi”, a replicat Gilda Lazăr, din partea JTI România.

Compania comentează că deși redactarea Proiectului a durat aproape doi ani, inițiatorii au ignorat realitatea și au copiat birocratic textul de la Bruxelles, fără să țină cont de faptul că suntem deja la finalul lunii februarie, ceea ce face ca termenul de fabricație indicat (20 mai) să fie inaplicabil.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă