20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialȚigări de contrabandă din Ungaria, confiscate în Vama Albița

Țigări de contrabandă din Ungaria, confiscate în Vama Albița

620.000 pachete de ţigari, în valoare de peste 2,6 milioane lei, au fost confiscate, săptămâna trecută, în Vama Albița

”În perioada 25 – 30.04 2014, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, în cooperare cu Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi şi Biroul Vamal de Frontieră Albiţa, cu sprijinul ofiţerilor specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, au verificat un transport de ţigări din R. Moldova către Grecia, care s-a dovedit a fi obiectul unei activităţi de contrabandă.
În urma cercetărilor, reprezentantului firmei de transport i s-a întocmit dosar penal pentru prezentarea de documente vamale falsificate şi au fost ridicate în vederea confiscării 620.000 pachete de ţigari, în valoare de peste 2,6 milioane lei”, arată IGPF într-un comunicat de presă. 

În data de 25 aprilie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa / I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul maghiar Janos M., în vârstă de 51 de ani, care conducea un autocamion în care se aflau 1.240 baxuri de ţigări (620.000 pachete de ţigări).

La controlul de frontieră s-a stabilit că Janos M. este angajatul unei firme de transport din Ungaria, fiind desemnat  să se ocupe cu perfectarea documentaţiei vamale, acesta deţinând documentele vamale şi de transport, precum şi un număr de 220 certificate de garanţie în valoare de 7.000 euro fiecare, eliberate de o societate  din Ungaria.

Întrucât niciun comisionar vamal  nu şi-a asumat garantarea tranzitului, Biroul Vamal Albiţa a întrerupt efectuarea formalităţilor vamale.

Din studiul documentelor vamale  şi de transport a reieşit faptul că întreaga cantitate de ţigări a fost achiziţionată de la o firmă din Chişinău de către o societate din Grecia, pentru două societăţi din Marea Britanie, din care una intermediară.

Având în vedere elementele de extraneitate şi de securitate ale transportului s-a concluzionat faptul că acesta prezintă suspiciunea de a fi fictiv, în scopul efectuării de acte de contrabandă şi evaziune fiscală.

Ca urmare a acestui fapt, au fost demarate cercetări, ocazie cu care s-a stabilit că societatea din Grecia este în realitate un birou vamal iar adresa acestuia nu poate fi folosită ca destinatar pentru ţigarete. De asemenea, din cercetările poliţiştilor de frontieră a reieşit faptul ca societatea din Marea Britanie nu prezintă elementele unei societăţi care are ca obiect de activitate astfel de operaţiuni.   

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Vaslui au întocmit cetăţeanului Janoş M. lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”

Întreaga cantitate de ţigări in valoare de 2.666.000 lei a fost indisponibilizată în vederea confiscării şi lăsată în custodie organului vamal, iar mijlocul de transport, în valoare de 150.500 lei a fost indisponibilizat.                          

Totodată, au mai fost ridicate pentru cercetări cele 220 certificate de garanţie prezentate de cetăţeanul maghiar, valoarea totală a acestora fiind de 1.540.000 euro.    

Cele mai citite

Medvedev vorbește despre scopul exerciţiilor nucleare efectuate de Rusia

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut declarații vineri referitoare la exercițiile nucleare planificate de Rusia, subliniind că scopul acestora este...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă