16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialTestul nuclear îi aduce Phenianului noi sancțiuni

Testul nuclear îi aduce Phenianului noi sancțiuni

Preşedintele american Barack Obama a impus, miercuri, noi sancțiuni Phenianului, după testul nuclear și lansarea unei rachete balistice, în ianuarie, a anunțat Casa Albă, citată de Rueters, informează News.ro

“Aceste acţiuni sunt consistente cu angajamentul nostru de durată privind aplicarea de presiune susţinută asupra regimului nord-coreean”, a explicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, într-un comunicat.

“Statele Unite şi comunitatea mondială nu vor tolera activitatea ilicită a Coreei de Nord din domeniul nuclear şi balistic şi vom continua să impunem costuri Coreei de Nord până când îşi va respecta obligaţiile internaţionale”, a adăugat el.

Sancţiunile SUA vin în aceeaşi zi în care Curtea Supremă din Coreea de Nord a decis miercuri condamnarea la 15 ani de muncă silnică a studentului american Otto Frederick Warmbier pentru crime împotriva statului, după ce a mărturisit că a încercat să fure un banner cu un slogan politic din hotelul în care era cazat în Phenian.

În ianuarie, Phenianul a desfăşurat un al patrulea test nuclear din ultimii ani. Autorităţile comuniste susţin că a fost vorba de o bombă cu hidrogen, dar mulţi experţi, precum şi autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite se îndoiesc.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate, la începutul lunii, o nouă rundă de sancţiuni, în replică la testul nuclear făcut recent de Coreea de Nord, dar şi la lansarea unui satelit pe orbită. Ambele acţiuni încalcă restricţiile impuse deja de ONU.

Toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă