16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTEST NUCLEAR în Coreea de Nord de o putere URIAŞĂ. Coreea de...

TEST NUCLEAR în Coreea de Nord de o putere URIAŞĂ. Coreea de Sud a detectat un cutremur “artificial”

Coreea de Nord a efectuat miercuri un test nuclear cu o putere estimată de zece kilotone, apreciază Seulul. Coreea de Sud a detectat semnele “unui cutremur artificial” în Coreea de Nord, marţi, a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap, sugerând că Phenianul a efectuat un al treilea test nuclear, aşa cum a anunţat la sfârşitul lui ianuarie, potrivit Mediafax.

Conform agenţiei, “un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 a fost detectat în Coreea de Nord”, în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare.

Citeşte şi Phenianul exasperează Beijingul

Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României).

Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Chinei, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone.

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul de efectuarea acestei operaţiuni.

Guvernul japonez a declarat marţi că este posibil ca un test nuclear să fi fost efectuat de Coreea de Nord.

Citeşte şi Consiliul de Securitate ONU ameninţă Phenianul cu măsuri “energice” în cazul unui test nuclear

“Credem că există posibilitatea ca în Coreea de Nord să fi fost efectuat un test nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă convocată de urgenţă. Un cutremur a fost detectat la ora locală 11:57 (04:57, ora României), cu o magnitudine de 5,2 în nord-estul Coreei de Nord de către agenţia japoneză de meteorologie.

“Guvernul va avea o reuniune de securitate la 12:45 (5:45, ora României) pentru a discuta măsurile ce trebuie adoptate”, a precizat Suga.

“Premierul a ordonat miniştrilor în cauză să adune informaţii şi să le analizeze, în cooperare cu Statele Unite, Coreea de Sud, China şi Rusia”, a mai adăugat acesta.

Centrul american de geofizică (USGS) a raportat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere din Japonia, China şi Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adâncime.

O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China.

Magnitudinea cutremurului a fost măsurată la 4,9, a adăugat acest institut, într-un mesaj postat pe contul său oficial de microblogging, care confirmă “seismul artificial” detectat şi de către Coreea de Sud.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, l-a avertizat în ultimele săptămâni pe imprevizibilul său vecin să nu procedeze la un nou test nuclear.

Aceste avertismente au luat forma unor comentarii de o virulenţă inedită în presa oficială chineză, care au mers până la a evoca o posibilă “ruptură” a relaţiilor dintre Beijing şi Phenian.

Partea chineză a agitat totodată ameninţarea unei reduceri a ajutorului chinez acordat Coreei de Nord, o ţară vlăguită care trăieşte cu ajutoare economice şi umanitare. În privat, această avertizare a fost calificată drept “istorică” de către unii diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.

În Japonia, agenţia meteorologică a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord.

Dacă acest test este confirmat, a fi vorba de al treilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, după cele din 2006 şi 2009.

Ministrul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial încearcă să verifice dacă o detonare nucleară a avut loc, a transmis aceasta.

Phenianul a prevenit la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să efectueze un nou test nuclear, al treilea după cele din 2006 şi 2009.

Coreea de Nord a indicat că realizează acest test ca răspuns la sancţiunile sporite ale ONU după lansarea unei rachete, la începutul lunii decembrie, considerată de Washington ca fiind o rachetă balistică..

În mod neobişnuit, China şi-a avertizat vecinul, pentru care este singurul aliat din regiune, faţă de realizarea unui al treilea test nuclear.

Cele mai citite

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă