11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTeodor Meleșcanu susține că dosarul Roșia Montană a fost depus ilegal la...

Teodor Meleșcanu susține că dosarul Roșia Montană a fost depus ilegal la UNESCO. Cum răspunde Dacian Cioloș

UPDATE 19.30: Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Platformei România 100 se precizează că afirmația lui Meleșcanu este falsă.

„ Afirmația este falsă. Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO a fost făcută în mod legal. Conform legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Ministerul Culturii asigura <<îndeplinirea angajamentelor statului asumate prin convențiile internaționale referitoare la protecția monumentelor istorice, la care România este parte>>. ​Cum România este semnatara Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial, Ministerul Culturii reprezintă statul român în elaborarea ​și depunerea dosarelor la UNESCO în vederea includerii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Conform procedurii de depunere a dosarului la UNESCO, nu este nevoie de avizul altor ministere în afara acordului Ministerului Afacerilor Externe, pe care Ministerul Culturii l-a primit pe 23 decembrie 2016. Documentul poate fi consultat de către domnul Meleșcanu în arhivele MAE”, precizează sursa citată.

Astfel, depunerea dosarului în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO „a fost o consecință firească a regimului de protecție de care situl se bucură încă din 1992 – situri protejate UNESCO nu pot fi decât cele protejate anterior de legislația națională – și a demersului deja declanșat în 2011, când situl a fost propus de Comisia Națională a Monumentelor pentru a fi inclus în Lista indicativă UNESCO”.

„Așadar, nu s-a emis o decizie cu caracter de noutate și nu s-a schimbat regimul de protecție instituit în 1992, prin înscrierea în Lista Monumentelor istorice”, mai transmite România 100.



Ministrul de Externe a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că există vicii de procedură legate de depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO, mai exact faptul că nu a fost aprobat de premierul Cioloş sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru, transmite Mediafax.

„Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum ştiţi cu toţii. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de Guvernul României, ci a fost trimis de către unul dintre miniştri. Deci din acest punct de vedere există nişte vicii de procedură”, a spus Meleşcanu, citat de Mediafax.

El a arătat că România are în acest moment o „mare problemă” cauzată de litigiul în care se află. „Ştiu că pentru moment avem o mare problemă din cauza faptului că statul român este dat în judecată de către compania care deţine acţiunile la Roşia Montană şi ceea ce se cere ca daună e o sumă destul de importantă”, a spus Meleşcanu.

Întrebat dacă se poate retrage dosarul de la UNESCO, Meleşcanu a răspuns: „Trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roşia Montană. În acea zonă oamenii trăiesc de pe urma mineritului. Trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului, fără exagerări, şi în acelaşi timp care să ne permită să exploatăm resursele. Trebuie să găsim o soluţie ca România să nu plătească daune”.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă