31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. TENSIUNI în Orientul Mijlociu: Ambasada Arabiei Saudite din Teheran a fost...

UPDATE. TENSIUNI în Orientul Mijlociu: Ambasada Arabiei Saudite din Teheran a fost atacată, după executarea şeicului Nimr al-Nimr

UPDATE 09.55:Ambasada Arabiei Saudite la Teheran (Iran) a fost atacată sâmbătă noapte de manifestanți furioși după execuția demnitarului religios șiit saudit Nimr Baqir al-Nimr, informează Reuters și AFP, conform Agerpres.

Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov în clădirea ambasadei și au reușit să pătrundă în interiorul misiunii diplomatice înainte de a fi evacuați de poliție, a informat agenția Isna. 

Imagini postate pe rețelele de socializare la începutul zilei de duminică arătau protestatari iranieni care au pătruns în ambasada saudită după ce s-au adunat în fața clădirii pentru a denunța execuția clericului șiit, în timp ce într-o fotografie postată pe Twitter se văd manifestanți în exteriorul clădirii ambasadei și incendii în interior, iar o alta arăta o cameră cu mobilierul distrus.

—-

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudită că susţine terorismul şi elimină opozanţii regimului după executarea de sâmbătă a şeicului şiit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare în întrega comunitate şiită din Orientul Mijlociu, transmite agenţia de presă Reuters, potrivit Medifax.

 Executarea şeicului Al-Nimr care avut loc sâmbătă la ordinul conducerii saudite serveşte interesele grupării teroriste Stat Islamic, a acuzat un important parlamentar irakian, citat de agenţia de presă Reuters, execuţie care a declanşat un val de proteste în mai multe state din Orientul Mijlociu.

"Execuţia şeicului şiit Al-Nimr este un serviciu adus grupării Daesh (Stat Islamic), care plănuieşte să se extindă prin alimentarea războaielor dintre comunităţile religioase", a declarat Humam Hamoudi, un politician şiit proeminent şi un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată şi de organizaţia internaţională Amnesty, fiind o dovadă de "reglare a unor probleme politice", a criticat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.

"Guvernul saudit susţine teroriştii şi extremiştii takfiri (sunniţi radicali) prin executarea şi suprimarea celor din ţară care îi critică", a declarat Hossein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian al Afacerilor Externe.

Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti "un preţ mare" pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.

Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinţe negative asupra familiei regale din Arabia Saudită, contribuind la decăderea acesteia, a estimat un înalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.

Calificând declaraţiile Teheranului drept "iresponsabile", purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Iran, Mansour al-Turki, a subliniat faptul că ţara sa "crede în ceea ce face şi nu se preocupă de părerile altora" în privinţa acestui subiect.

Ministerul saudit de Interne a anunţat că 47 de persoane care au fost condamnate pentru plănuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili şi forţe ale securităţii, au fost executate sâmbătă în Arabia Saudită. Cei 47 de bărbaţi, printre care s-a aflat şi clericul şiit Nimr al-Nimr, au fost condamnaţi pentru că au adoptat ideologia radicală "takfiri", s-au alăturat organizaţiilor teroriste şi au fost implicaţi în acte criminale comise în Arabia Saudită şi în statele din vecinătate.

"Crima executării clericului Nimr face parte din funcţionarea criminală a acestei familii. Lumea islamică îşi va exprima indignarea şi va denunţa acest regim infam cât mai mult posibil", a completat Ahmad Khatami.

De asemenea, liderul libanez al Consiliului Islamic Şiit Suprem a calificat executarea lui Al-Nimr drept "o greşeală gravă" din partea Arabiei Saudite, în timp ce comunitatea Hezbollah a numit-o "asasinare". Lideri şiiţi din Irak, Kuweit, Liban şi Yemen au avertizat asupra represaliilor declanşate de aceste decizii, semnalând o posibilă intensificare a conflictelor religioase în Orientul Mijlociu.

Mai mulţi oameni au ieşit să proteste în stradă faţă de aceste execuţii, în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak şi Bahrain. În Bahrain, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestari.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.

Cele mai citite

Zelenski va participa la summitul G7 din luna iunie din Italia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe la următorul summit G7, în Italia, prevăzut în iunie, fie online, fie în persoană, anunţă luni un...

Cum au fost prăduite terenurile unui om de afaceri grec de „săgețile” lui Iulian Dumitrescu

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, a fost denunțat la DNA și...

Italia susține „ cu convingere” aderarea completă a României la spațiul Schengen

Italia susţine "cu convingere" aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, a declarat, luni, ambasadorul Alfredo Maria Durante Mangoni, la recepţia organizată cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă