10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialTensiuni etnice aplanate "la taxă"

Tensiuni etnice aplanate “la taxă”

Locurile cu taxă la linia cu predare în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Târgu-Mureş au fost suplimentate cu 40 după ce profesorii şi studenţii maghiari au cerut acest lucru şi au reclamat reducerea numărului de locuri în limba maghiară.

„În confomitate cu adresa Nr. 199/cb/27.07.2011 a MECTS-Cabinet Secretar de Stat, pentru candidaţii de naţionalitate maghiară, participanţi la concursul de admitere iulie 2011, seria maghiară s-a suplimentat cifra de şcolarizare cu 40 de locuri cu taxă. Ocuparea locurilor suplimentare aprobate, se face de candidaţii declaraţi “admişi fără loc” în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs”, precizează reprezentanţii UMF Târgu-Mureş, care au fost acuzaţi că au transferat locurile liniei maghiare la linia de şcolarizare română.

Mii de semnături pentru susţinere

Acuzaţiile au venit din partea Asociaţiei Studenţilor Maghiari din Târgu-Mures care a şi postat o petiţie în acest sens pe siteul petitieonline.ro. „Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie Târgu-Mureş, în majoritatea lui, compus din membrii de etnie română, a redus pentru anul şcolar 2011/2012 numărul locurilor pentru linia maghiară cu 50, transferând acestea la linia română. Acest lucru s-a întâmplat fără consultarea prealabilă a tuturor celor implicaţi în activitatea decizională”, susţineau cei de la Asociaţia Studenţilor Maghiari din Târgu-Mureş, care au strâns în sprijinul lor câteva mii de semnături cu ajutorul cărora au determinat Ministerul să ia decizia de suplimentare a locurilor de şcolarizare.

Disputele au apărut la scurt timp după ce Senatul UMF a respins propunerea de înfiinţare a statelor de funcţii separate pentru dascălii maghiari de la UMF, gest care ar fi însemnat un pas decisiv spre scindarea Universităţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă