Una dintre cele mai vechi biserici de pe teritoriul Romaniei a fost adaptata dintr-un templu roman inchinat zeului Marte. Aceasta este biserica din Densus, singurul lacas sfant de o asemenea vechime in care s-a slujit fara intrerupere, dupa ritul ortodox, de la infiintare si pana in prezent. Unii istorici sustin ca leaganul ortodoxiei romanesti s-ar afla in Tara Hategului, unde exista mai multe biserici de secol XIII-XIV construite pe ruinele unor temple romane. Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara este Biserica „Sfantul Nicolae” din localitatea hunedoreana Densus. Aflata in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei Romane – Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa -, aceasta a fost, de-a lungul timpului, obiect de controversa intre diferiti oameni de stiinta, care doreau sa-i stabileasca originea. Unii dintre acestia au presupus ca la inceput biserica ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci.
Alti oameni de stiinta au considerat ca a fost templu roman al zeului Marte, istoricul Nicolae Iorga este de parere ca monumentul apartine secolului al XVI-lea, iar istoricul de arta Virgil Vatasianu ii plaseaza originea in ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Un templu dacic?
Istoricul Nicolae Densusianu dezvolta o teorie originala cu care istoriografia academica nu este de acord, dar este impartasita de multi preoti ce studiaza istoria canonica. Conform teoriei sale, dacii au cunoscut o prima etapa de increstinare inainte de cucerirea romana. El nota ca pe locul unde se afla astazi biserica din Densus ar fi fost un templu crestin construit de daci. Dupa cucerirea romana, invingatorii ar fi ridicat un templu inchinat zeului razboiului, Marte.
Dupa retragerea administratiei romane, locuitorii din zona au reinviat religia crestina pe locul vechiului lacas de cult, transformandu-l in biserica. Alti cercetatori stabilesc originea constructiei din Densus in jurul secolului al III-lea. Pietrele funerare romane, inscriptiile latine si alte vestigii istorice descoperite in jurul bisericii stau marturie originii romane a acesteia.
Sub pardoseala de piatra a constructiei s-au gasit obiecte de cult dacice, ceea ce poate fi o dovada ca teoriile lui Densusianu sunt, macar in parte, reale.
Biserica misterioasa
Dupa numeroase investigatii facute aici, acest lacas sacru continua sa-si pastreze taina. Se presupune ca biserica a suferit de-a lungul timpului nenumarate modificari, in special la sfarsitul secolului al XII-lea. Aceasta a fost construita din bolovani de rau, caramida cu inscriptii romane, capiteluri si pietre funerare romane.
Chiar si masa din altar este facuta din doua pietre funerare romane, pe care se mai pot citi inca inscriptiile in limba latina. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor, naos si altar, apartin unui zugrav, celebru in epoca, numit Stefan. Pictorul a folosit in decorarea interioara a bisericii atat elemente slave, cat si romane. Semnatura cu care acesta si-a pecetluit opera se poate vedea si astazi.
Figurile realizate vadesc realele calitati artistice ale mesterului. In acoperisul bisericii se afla o tainita, o incapere boltita, destul de mare ca sa incapa 10-15 persoane. Intrarea in aceasta incapere este strajuita de doi lei, aflati pe acoperisul bisericii. In acest spatiu erau ascunse obiectele de valoare ale bisericii in caz de pericol.
Restaurari pe bani americani
Pe parcursul timpului, pictura murala a lacasului de cult s-a degradat si nu au mai ramas decat fragmente. Biserica a starnit un deosebit interes din partea fostului ambasador al Statelor Unite, Michael Guest, care a contribuit la fondurile pentru restaurarea constructiei cu 20.000 de dolari. Din banii americanilor a fost realizata incalzirea bisericii, fiind inlaturata igrasia care ameninta pictura interioara.