16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialTeatrele din tara se bat pe premiile UNITER

Teatrele din tara se bat pe premiile UNITER

Spectacolele "Trei surori", de la Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca, si "Ivona, principesa Burgundiei", de la Teatrul "Támasi Áron" din Sfantu Gheorghe, sunt piesele cu cele mai multe nominalizari la Premiile UNITER, in timp ce Olga Tudorache va primi Premiul de excelenta, in urma deciziilor luate luni de Senatul Uniunii.
In cadrul Galei Premiilor Uniter, programata pe 13 aprilie, vor fi acordate premiul de excelenta, premiile pentru intreaga activitate si premiile speciale, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor si a propunerilor membrilor Senatului UNITER. Actrita Olga Tudorache va primi Premiul de excelenta. Premiile pentru intreaga activitate se vor acorda actritei Margareta Pogonat si actorului Mitica Popescu. Pentru scenografie, Premiul de excelenta ii va reveni lui Dan Nemteanu, cel pentru regie ii va fi acordat lui Gelu Colceag, iar Alice Georgescu va fi distinsa la categoria "Critica de teatru". Premii speciale: Vlaicu Golcea pentru muzica de teatru si Pastorel Ionescu pentru coregrafie in arta spectacolului.

Pe langa cele de mai sus, la Premiul "Cel mai bun spectacol" a fost nominalizata si piesa "Omul Perna", productie a Teatrului "Maria Filotti" din Braila. La "Cel mai bun regizor" apar: Radu Afrim pentru regia spectacolului "Omul Perna", László Bocsárdi pentru regia spectacolului "Ivona, principesa Burgundiei" si Gábor Tompa pentru regia spectacolului "Trei surori".
László Mátray, cu rolul Printul Filip din piesa "Ivona, principesa Burgundiei", Victor Rebengiuc pentru rolul Willy Loman din spectacolul "Moartea unui comis-voiajor", de la Teatrul Bulandra din Bucuresti, si Zsolt Bogdán, pentru rolul Versinin din "Trei surori", concureaza la Premiul "Cel mai bun actor in rol principal". La categoria "Cea mai buna actrita in rol principal" au fost nominalizate: Dorina Chiriac pentru rolul Ioana din spectacolul "Ioana si focul", de la Teatrul de Comedie, Bucuresti, Imola Kézdi pentru rolul Masa din "Trei surori" si Mariana Mihut pentru rolul titular din piesa "Lear", de la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

Nominalizarile pentru Premiul "Cea mai buna piesa de teatru radiofonic" sunt: "Ionesco, cinci piese scurte" de Eugéne Ionesco, in regia lui Alexandru Dabija, "Planeta mediocrilor" de Ioan Grosan, in regia lui Attila Vizauer, si "Ucigas fara simbrie" de Eugéne Ionesco, in regia lui Lucian Giurchescu, toate la Societatea Romana de Radiodifuziune, Bucuresti. La scenografie sunt nominalizati József Bártha pentru decorul din "Ivona, principesa Burgundiei", Andrei Both pentru decorul spectacolului "Trei surori" si Velica Panduru pentru decorul piesei "Boala familiei M" de la Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara.
Titlul de "Cel mai bun actor in rol secundar" va fi disputat de András Hatházi pentru rolul Andrei din "Trei surori", Sorin Leoveanu pentru rolul Lucio din spectacolul "Masura pentru masura" de la Teatrul National "Marin Sorescu", Craiova, si Tibor Pálffy pentru rolul sambelanul din piesa "Ivona, principesa Burgundiei". Pentru "Cea mai buna actrita in rol secundar" concureaza: Valeria Seciu pentru rolul Gloucester din "Lear", Tünde Skovrán pentru rolul Natasa din spectacolul "Trei surori" si Ada Simionica pentru rolul Hilda din piesa "And Bjork, of course" de la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti.

"Cel mai bun debut" ar putea fi revendicat de Ioana Anastasia Anton pentru rolul Ofelia din "Hamlet", de la Teatrul Metropolis, Bucuresti, Florina Gleznea pentru rolul Martha din spectacolul "Cui i-e frica de Virginia Wolf", de la Teatrul Act, Bucuresti, sau Ionut Grama pentru rolul George din aceeasi piesa. Totodata, senatul Uniter anunta continuarea si in acest an a campaniei "Artistii pentru artisti", actiune menita sa sensibilizeze opinia publica in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme de existenta din toata tara. Punctul culminant va avea loc in jurul datei de 27 martie – pentru a marca Ziua Mondiala a Teatrului –, cu un spectacol de repertoriu.

Cele mai citite

Lucrări pe podul Giurgiu – Ruse. Traficul se va desfășura pe o singură bandă

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, care leagă România de Bulgaria, va fi restricționat pe toată durata lunii mai. Această decizie vine ca urmare a...

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile turneului de la Roma

Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce a pierdut în două seturi în fața...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă