22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCe schimbări pregătește noul Executiv în Sănătate: Introducerea unei taxe de solidaritate...

Ce schimbări pregătește noul Executiv în Sănătate: Introducerea unei taxe de solidaritate și medicamente mai ieftine pentru pensionari

Schimbarea intempestivă a Guvernului aduce schimbări neașteptate și în programul de guvernare al PSD. Pe lângă modificările fiscale și noile grile de salarizare a personalului medical, există o serie de iniţiative ce vizează segmentul serviciilor medicale.

Disputele pe marginea Legii vaccinării, în contextul crizei vaccinurilor, discriminările salariale ale personalului din sistem, precum și lipsa de pe piaţă a unor medicamente vitale pentru diverse patologii sunt tot atâtea restanţe ale primelor șase luni de guvernare. În plus, blocarea proiectului ce vizează construirea a opt spitale regionale până în 2020 și reabilitarea spitalelor judeţene a fost menţionată de PSD drept argument pentru demiterea guvernului PSD.  Însă, noutatea absolută din noua variantă a programului de guvernare se referă la intenţia introducerii unei taxe de solidaritate de la 1 ianuarie 2018. Deși nu se știe încă ce cuantum va avea, specialiștii estimează că va fi vorba despre o taxare progresivă, în funcţie de nivelul de salarizare, principalii beneficiari fiind românii cu venituri reduse.

Produsele nocive, taxate scump

O altă modificare în programul de guvernare prevede introducerea unei taxe suplimentare pe produsele „nocive” pentru sănătatea oamenilor. Din 2006, taxa pe viciu a adus bugetului Sănătăţii în fiecare an în jur de 1,3 miliarde de lei, bani ce sunt folosiţi, cel puţin pe hârtie, pentru finanţarea programelor naţio-nale, reabilitarea unităţilor sanitare și pentru achiziţii de echipamente și aparatură pentru spitale și ambulanţe. Nivelul contribuţiilor pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate în 2017, potrivit dispoziţiilor art. 369 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: pentru ţigarete – 46,57 lei/1.000 ţigarete; pentru ţigări și ţigări de foi – 46,57 lei/1.000 bucăţi; pentru tutun destinat fumatului – 60,54 lei/kg; pentru băuturi alcoolice, altele decât bere, vinuri, băuturi fermentate altele decât bere și vinuri, produse intermediare – 931,40 lei/hl alcool pur.

Recent, Asociaţia “Colegiul Pacienţilor” a solicitat Guvernului taxarea urgentă a produselor cu conţinut mare de zahăr. Președintele Asociaţiei, Cristian Sas, a precizat pentru „România liberă” că “o astfel de taxare ar aduce niște resurse suplimentare la bugetul Ministerului Sănătăţii și ar permite, de exemplu, eliminarea plafoanelor pentru analizele de laborator și imagistică, creșterea valorii punctului pentru medicii de familie, care ne pleacă pe capete în străinătate și am ajuns să avem cel mai mic număr de medici la 100.000 de locuitori din Europa”.

Medicamente mai ieftine pentru pensionari

Programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari a fost modificat în prima ședinţă a noului Guvern condus de Mihai Tudose. Astfel, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program va fi majorat de la 700 la 900 lei/lună. De acest program vor beneficia și pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei și a indemnizaţiei sociale. 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează că, în viitor, la medicul de familie beneficiarii programului nu vor mai depune declaraţia pe proprie răspundere referitoare la veniturile obţinute, ci vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate. “Finanţarea programului se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și în proporţie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii. Până la adoptarea acestei hotărâri, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr. 720/2008 avea drept beneficiari pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună”, explică într-un comunicat de presă CNAS.

Promisiuni uitate

Din prima zi în scaunul de la Palatul Victoria, premierul Mihai Tudose a fost pus în situaţia să constate că România nu este capabilă să intervină la operaţiunile de salvare. Și asta în contextul în care PSD și-a asumat în programul de guvernare achiziţionarea a 3.000 de ambulanţe și autospeciale pentru salvarea de vieţi omenești, având în vedere că aproape 60% dintre mașinile de intervenţie sunt considerate bombe pe patru roţi, cu un grad mare de uzură. Însă, războiul dintre fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, și Ministerul Sănătăţii, condus de demisionarul Florian Bodog, este departe de a se fi încheiat, chiar dacă fostul premier Sorin Grindeanu a găsit înainte de a fi demis de propriul partid o soluţie de compromis – achiziţia să fie făcută prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, din bugetul de stat urmând să fie cheltuite aproape 140 mili-oane de euro.

Ministrul Sănătăţii spune că licitaţia pentru înnoirea parcului auto al departamentului pentru situaţii de ur-genţă și al serviciilor de ambulanţă trebuie pornită cât mai repede, în mai multe etape, în funcţie de timpul în care se finalizează licitaţia. „Vor fi achiziţionate am-bulanţe de mai multe tipuri – ambulanţe de intervenţie rapidă, vor fi achiziţionate ambulanţe de tip A, B și C. Vor fi achiziţionate și ambulanţe de tip SMURD”, a declarat Florian Bodog. 

Preţul mare al medicamentelor și, în unele cazuri, lipsa unor produse esenţiale de pe piaţa românească, cum sunt medicamentele oncologice, reprezintă o altă bilă neagră a guvernării PSD. Reprezentanţii producătorilor și distribuitorilor de medicamente reclamă utilizarea ineficientă a taxei clawback, în condiţiile în care diferenţa dintre bugetul alocat medicamentelor și nevoile reale de tratament ale pacienților români a depășit 1 miliard de lei în anul 2016, sumă suportată integral de companiile farmaceutice.  

INTENŢIE

Medicii, scutiţi de impozitul pe salarii

După seria de bâlbe privind aplicarea grilei de salarizare a cadrelor medicale, care viza lefuri de aproape 4.000 de euro pentru medici, PSD promite extinderea regimului aplicat în prezent în IT, de impozit zero pe venituri, și pentru medici. „Începând cu 2018 propunem extinderea neimpozitării venitului și pentru medici”, se menţionează în noul program de guvernare. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă