13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialŢările din est vor AUTORITATE în interiorul NATO. Ce eveniment important NU...

Ţările din est vor AUTORITATE în interiorul NATO. Ce eveniment important NU a anunţat Preşedinţia României

Liderii statelor NATO din estul Europei vor avea o reuniune proprie, în noiembrie 2015, care va pregăti summit-ul întregii Alianţe, din iulie 2016.

Summit-ul din 2016 este programat la Varşovia. Pentru a-şi stabili o poziţie comună, care să fie prezentată la Varşovia, şefii de stat din nouă ţări est-europene  vor avea, mai înainte, o reuniune regională. Aceasta se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 3 – 4 noiembrie 2015.

Organizarea unui summit la Bucureşti a fost anunţată de Krzysztof Szczerski, consilierul de politică externă al noului președinte al Poloniei, Andrzej Duda, informează Wall Street Journal.

Citeşte şi: Trupele AMERICANE din Bulgaria vor fi conduse din România. Ce FORŢE aduc americanii

Potrivit uzanţelor diplomatice, evenimentul de la Bucureşti ar fi trebuit anunţat în premieră de ţara gazdă, România, dar nicio instituţie a statului român nu a făcut deocamdată acest lucru.

Ştirea din Wall Street Journal, reluată de agenţia bulgară Novinite, informează că la Bucureşti se vor reuni reprezentanţii Bulgariei, României, Poloniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Liderii acestor nouă ţări vor elabora un document prin care vor cere NATO să-şi sporească prezenţa militară pe flancul estic al Alianţei, pentru a descuraja o posibilă agresiune din partea Rusiei.

Noul preşedinte de la Varşovia, Andrzej Duda, a declarat deja că Polonia doreşte o prezenţă permanentă a militarilor şi a armamentului altor state NATO pe teritoriul ei. În plus, Polonia refuză să fie tratată doar ca o „zonă tampon”, la frontiera Rusiei, a subliniat Andrzej Duda.

Citeşte şi:  “Frăţia Slavă”. Ce ţări atrage RUSIA în jurul ei, la un exerciţiu MILITAR multinaţional

Ca şi Polonia, cele trei state baltice au cerut şi ele trupe NATO permanente pe teritoriiile lor.

Pe de altă parte, noul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat că va efectua, la data de 23 august 2015, o primă vizită în Estonia. Data a fost aleasă pentru a comemora pactul Ribbentrop – Molotov, semnat la data de 23 august 1939. Anexele secrete ale Pactului stabileau sferele de influenţă ale Germaniei şi URSS în centrul şi estul Europei.

Conform acestui document, URSS a ocupat cele trei ţări baltice, iar în anul 1940 a ocupat şi câteva regiuni ale României – Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.

Citeşte şi: 28 iunie. Acum 75 de ani, sub privirile Europei democratice, URSS a ocupat Basarabia şi Bucovina

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă