20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialŢările arabe iau decizii peste „capul“ americanilor

Ţările arabe iau decizii peste „capul“ americanilor

Responsabili americani afirmă că Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au efectuat săptămâna trecută mai multe lovituri aeriene asupra miliţiilor islamiste aliate în Libia, care se bat pentru controlul capitalei, Tripoli, ceea ce reprezintă o escaladă

într-un joc pentru putere regională între partizanii şi oponenţii islamului politic. Acţiunile lor au fost făcute fără a informa Washingtonul sau fără să obţină consimţământul SUA, lăsând Administraţia Obama în afară.

Statele Unite au fost luate prin surprindere de faptul că Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul, doi aliaţi apropiaţi şi parteneri militari, au acţionat în Libia fără să informeze Washingtonul sau să îi ceară consimţământul. Responsabili egipteni au negat explicit operaţiunea, dar responsabili americani au declarat că Egiptul a furnizat bazele pentru lansarea raidurilor.

Iar Emiratele Arabe Unite, suspectate că deţin una din forţele aeriene cele mai eficiente din regiune, graţie ajutorului şi formării americane, au folosit piloţii, avioanele de luptă şi avioanele de realimentare în zbor, necesare pentru bombardarea islamiştilor la Tripoli, plecând de la baze din Egipt. EAU nu au comentat direct loviturile aeriene, dar un jurnal de stat a inserat o declaraţie a lui Anwar Gargash, ministru de Externe, care propunea demonstrarea voinţei de „stabilitate” şi o respingere a islamiştilor.

Loviturile aeriene contra miliţiilor islamiste din Libia reprezintă un grad de risc crescut pentru declanşarea destabilizării în lupta pentru putere, care a izbucnit în regiune după revoltele Primăverii arabe, ce opune fosta linie de autocraţi arabi islamiştilor.

 

Lupte regionale pentru putere

 

După înlăturarea pe cale militară a preşedintelui islamist în Egipt, acum un an, noul guvern de la Cairo, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au format un bloc pentru exercitarea influenţei în ţările din regiune pentru a determina retragerea concurenţei islamiste, considerată o ameninţare. Contra lor acţionează mişcările islamiste, inclusiv Fraţii Musulmani, susţinute de guverne prietene din Turcia şi Qatar, care s-au aruncat în mijlocul revoltelor Primăverii arabe.

Libia este ultimul şi cel mai fierbinte câmp de luptă şi diplomaţii americani cred că recentele lovituri aeriene ar putea inflama conflictul libian într-un moment în care ONU şi puterile occidentale caută o soluţie paşnică. Surse oficiale americane au dezvăluit că guvernul din Qatar a furnizat deja arme şi susţinere forţelor islamiste aliate în Libia, iar noile lovituri aeriene reprezintă o schimbare a războaielor „prin procură” ale puterilor regionale prin participare directă a aliaţilor locali.

Primele lovituri aeriene au avut loc în zori, în urmă cu o săptămână, vizând poziţiile din Tripoli controlate de miliţiile islamiste, şi au aruncat în aer un depozit de arme, ucigând şase persoane. A doua serie de lovituri a avut loc asupra sudului oraşului şi a vizat lansatoare de rachete, vehicule militare şi un depozit, toate controlate de miliţiile islamiste aliate.

Responsabilitatea loviturilor aeriene rămâne un mister. Forţele anti-islamiste cu baza în estul Libiei, sub comanda fostului general renegat Khalifa Hifter, au căutat să revendice responsabilitatea, dar declaraţiile lor erau incompatibile şi loviturile depăşeau capacităţile lor cunoscute.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă