11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTariceanu: "Este o decizie nefericita pentru Marea Britanie"

Tariceanu: “Este o decizie nefericita pentru Marea Britanie”

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat hotararea guvernului de la Londra de a impune restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari drept “o decizie nefericita pentru Marea Britanie, care reprezinta o investitie proasta pe termen mediu si lung, deoarece intretine teama fata de extinderea Uniunii si incurajeaza neincrederea in valorile europene”. Tariceanu a admis ca este dreptul guvernului britanic de a decide regimul fortei de munca, pe baza regulilor UE care permit introducerea unor astfel de perioade tranzitorii, dar a aratat ca migratia cetatenilor romani catre Marea Britanie nu trebuie considerata ca o amenintare reala, avand in vedere evolutia pozitiva a economiei romanesti si nivelul scazut al somajului din tara (numai 5%). “Noi nu consideram o reala amenintare migratia masiva a pietei de munca din Romania si Bulgaria catre Marea Britanie”, a precizat Tariceanu.
Premierul a subliniat ca Gu-vernul va continua sa faca eforturi pentru ca “perioada de tranzitie” a restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii de catre autoritatile britanice sa fie cat mai scurta. El a spus ca autoritatile de la Bucuresti au facut eforturi si pana in prezent pentru ca Executivul britanic sa nu adopte astfel de masuri restrictive.
Totodata, Tariceanu a declarat ca ar fi anormal ca Guvernul roman sa adopte masuri similare, in contextul in care sustine nece-sitatea liberalizarii fortei de munca, conform principiilor fundamentale ale UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă