Prin aศa-numita sa comisie de analizฤ a democraศiei ศi prin cultivarea unor asociaศii de magistraศi asociate cu fenomenul corupศiei sistemice, preศedintele Senatului României a iniศiat un proces de restauraศie a regimului de pradฤ din anii '90 ศi submineazฤ libertฤศile fundamentale ale românilor în dispreศul valorilor atlantice ศi europene. Aceasta este a doua tentativฤ de demolare a statului de drept în trei ani iar preศedintele este dator sฤ îi reziste cu orie preศ.
Deศi nu e încฤ suficient de clar pe la noi, esenศa ศi calitatea lumii libere sunt date de tensiunile dintre Libertate, care este întotdeauna individualฤ ศi Democraศie, care este colectivฤ. De modul în care este rezolvatฤ aceastฤ tensiune depinde prezervarea celei dintâi sub constrângerile celei din urmฤ. Forศa democraศiei constฤ în faptul cฤ oferฤ cea mai mare legitimitate pentru Putere ศi, de aceea poate fi foarte uศor folositฤ pentru a legitima dictatura majoritฤศii sau forme de dictaturฤ personalฤ. Pentru cฤ Puterea trebuie sฤ fie limitatฤ, regimurile liberale au introdus instituศii care previn aceste distorsiuni ale democraศiei. De aceea existฤ sistemul de checks and balances, separaศia puterilor în stat ศi domnia legii. Acestea sunt elemente fundamentale ale unei societฤศi libere ศi fac parte din abc-ul oricฤrei educaศii liberale.
Arta omului de stat este de a face faศฤ presiunii democratice pentru a prezerva libertฤศile fundamentale ศi a nu dezechilbra balanศa între drepturile colective ศi cele individuale. Atunci când un om politic nu face acest lucru ศi începe sฤ exacerbeze virtuศile democratice în dauna celorlaltor puteri, avem de-a face cu un atac populist la libertฤศile fundamentale. Cum instituศia democraticฤ prin excelenศฤ este Parlamentul, metoda de a distruge regimul liberal este sฤ foloseศti legislativul ศi puterea sa legitimฤ obศinutฤ prin alegeri pentru a legitima o formฤ sau alta de dictaturฤ sau regim autoritar. Aศa a procedat Hitler, aศa au procedat Putin ศi Erdogan, o face astฤzi Viktor Orban ศi asta au încercat Ponta ศi Antonescu sฤ facฤ în vara lui 2012, motiv pentru care am vorbit de o tentativฤ de loviturฤ de stat. Tehnic, ศi Rusia ศi Turcia sunt democraศii de vreme ce Putin ศi Erdogan sunt aleศi, dar nu sunt ศฤri libere pentru cฤ statul de drept a fost anihilat, Justiศia este subordonatฤ Executivului iar cenzura constituศionalฤ nu existฤ. Acum a venit rândul lui Tฤriceanu.
Când preศedintele Senatului României face o comisie pentru evaluarea democraศiei ศi se plânge public cฤ Justiศia a cฤpฤtat prea multฤ putere, intenศia sa este transparentฤ. În manierฤ populistฤ, Tฤriceanu foloseศte legitimitatea puterii democratice a Parlamentului pentru a îngrฤdi ศi pune sub control una din puterile statului, Justiศia ศi pentru a anihila statul de drept ศi libertฤศile fundamentale ale cetฤศeanului român. Aศa cum naziศtii ศi comuniศtii înaintea lui s-au folosit de grupuri de cetฤศeni, organizaศii profesionale de oameni ai muncii ศi sindicate pentru a mima propagandistic suportul popular pentru mฤsurile de reprimare a Libertฤศii, Tฤriceanu a invitat la discuศii organizaศii de magistraศi, dintre care cel puศin una ศtim cฤ este asociatฤ reศeaua de corupศie Costiniu-Voicu. Dar nu de calitatea sau integritatea acestor magistraศi sunt interesaศi Tฤriceanu, Ponta ศi cei care îi controleazฤ ci de aparenศa de legitimitate „democraticฤ” a acestor organizaศii pe care pot s-o „vândฤ” publicului drept „intenศie de reformare din interior”. La capฤtul acestei „reforme”, instituศiile anticorupศie vor fi desfiinศate sau golite de conศinut, autoritatea Curศilor va fi redusฤ ศi bine temperatฤ, între Justiศie ศi demnitari vor fi instalate „filtre” care vor extrage de facto clasa politicฤ de sub autoritatea Legii ศi o vor izola de responsabilitatea faศฤ de cetฤศean ศi va fi instaurat un regim de clase în care mandarinii din fruntea statului vor cฤpฤta un statut privilegiat caracterizat prin grade de impunitate în funcศie de rangul pe care îl ocupฤ în Sistem. Este exact genul de regim autoritar de pradฤ din Rusia lui Putin pe care încearcฤ sฤ îl copieze Xi în China ศi Orban la Budapesta. Este „despoศia luminatฤ” la care visa Ion Iliescu ศi pe care a vrut sฤ o instaureze discret Adrian Nฤstase ศi pe care ศi-a asumat-o Victor Ponta.
Obstacolele în calea acestei schimbฤri de regim sunt Justiศia ศi Curtea Constituศionalฤ ศi de aceea aceste instituศii se aflฤ acum sub tirul Parlamentului. Modificarea codurilor, asaltul permanent la DNA ศi hฤrศuirea CCR fac parte din ceea ce Dan Tฤpฤlagฤ numeศte „revoluศia borfaศilor” ศi are acelaศi scop: restauraศia ศi suprimarea Libertฤศii. Preศedintele Iohannis este dator sฤ se ridice în apฤrarea ordinii constituศionale ศi a statului de drept cu orice preศ, chiar cu cel al suspendฤrii. De aceea, dacฤ Ponta (pe picior de plecare sau nu), Tฤriceanu ศi „majoritatea” vor încerca sฤ îi vâre pe gât modificฤrile la legea penalฤ, va trebui sฤ ia în considerare chiar ศi un gest extrem precum greva prezidenศialฤ. Ponta a aruncat ศara într-o crizฤ constituศionalฤ o datฤ în mandatul sฤu ศi nu i se mai poate permite sฤ o facฤ ศi a doua oarฤ.