23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTăriceanu atacă libertățile fundamentale și declanșează restaurația regimului de pradă

Tăriceanu atacă libertățile fundamentale și declanșează restaurația regimului de pradă

Prin așa-numita sa comisie de analiză a democrației și prin cultivarea unor asociații de magistrați asociate cu fenomenul corupției sistemice, președintele Senatului României a inițiat un proces de restaurație a regimului de pradă din anii '90 și subminează libertățile fundamentale ale românilor în disprețul valorilor atlantice și europene. Aceasta este a doua tentativă de demolare a statului de drept în trei ani iar președintele este dator să îi reziste cu orie preț.

Deși nu e încă suficient de clar pe la noi, esența și calitatea lumii libere sunt date de tensiunile dintre Libertate, care este întotdeauna individuală și Democrație, care este colectivă. De modul în care este rezolvată această tensiune depinde prezervarea celei dintâi sub constrângerile celei din urmă. Forța democrației constă în faptul că oferă cea mai mare legitimitate pentru Putere și, de aceea poate fi foarte ușor folosită pentru a legitima dictatura majorității sau forme de dictatură personală. Pentru că Puterea trebuie să fie limitată, regimurile liberale au introdus instituții care previn aceste distorsiuni ale democrației. De aceea există sistemul de checks and balances, separația puterilor în stat și domnia legii. Acestea sunt elemente fundamentale ale unei societăți libere și fac parte din abc-ul oricărei educații liberale.

Arta omului de stat este de a face față presiunii democratice pentru a prezerva libertățile fundamentale și a nu dezechilbra balanța între drepturile colective și cele individuale. Atunci când un om politic nu face acest lucru și începe să exacerbeze virtuțile democratice în dauna celorlaltor puteri, avem de-a face cu un atac populist la libertățile fundamentale. Cum instituția democratică prin excelență este Parlamentul, metoda de a distruge regimul liberal este să folosești legislativul și puterea sa legitimă obținută prin alegeri pentru a legitima o formă sau alta de dictatură sau regim autoritar. Așa a procedat Hitler, așa au procedat Putin și Erdogan, o face astăzi Viktor Orban și asta au încercat Ponta și Antonescu să facă în vara lui 2012, motiv pentru care am vorbit de o tentativă de lovitură de stat. Tehnic, și Rusia și Turcia sunt democrații de vreme ce Putin și Erdogan sunt aleși, dar nu sunt țări libere pentru că statul de drept a fost anihilat, Justiția este subordonată Executivului iar cenzura constituțională nu există. Acum a venit rândul lui Tăriceanu.

Când președintele Senatului României face o comisie pentru evaluarea democrației și se plânge public că Justiția a căpătat prea multă putere, intenția sa este transparentă. În manieră populistă, Tăriceanu folosește legitimitatea puterii democratice a Parlamentului pentru a îngrădi și pune sub control una din puterile statului, Justiția și pentru a anihila statul de drept și libertățile fundamentale ale cetățeanului român. Așa cum naziștii și comuniștii înaintea lui s-au folosit de grupuri de cetățeni, organizații profesionale de oameni ai muncii și sindicate pentru a mima propagandistic suportul popular pentru măsurile de reprimare a Libertății, Tăriceanu a invitat la discuții organizații de magistrați, dintre care cel puțin una știm că este asociată rețeaua de corupție Costiniu-Voicu. Dar nu de calitatea sau integritatea acestor magistrați sunt interesați Tăriceanu, Ponta și cei care îi controlează ci de aparența de legitimitate „democratică” a acestor organizații pe care pot s-o „vândă” publicului drept „intenție de reformare din interior”. La capătul acestei „reforme”, instituțiile anticorupție vor fi desființate sau golite de conținut, autoritatea Curților va fi redusă și bine temperată, între Justiție și demnitari vor fi instalate „filtre” care vor extrage de facto clasa politică de sub autoritatea Legii și o vor izola de responsabilitatea față de cetățean și va fi instaurat un regim de clase în care mandarinii din fruntea statului vor căpăta un statut privilegiat caracterizat prin grade de impunitate în funcție de rangul pe care îl ocupă în Sistem. Este exact genul de regim autoritar de pradă din Rusia lui Putin pe care încearcă să îl copieze Xi în China și Orban la Budapesta. Este „despoția luminată” la care visa Ion Iliescu și pe care a vrut să o instaureze discret Adrian Năstase și pe care și-a asumat-o Victor Ponta.

Obstacolele în calea acestei schimbări de regim sunt Justiția și Curtea Constituțională și de aceea aceste instituții se află acum sub tirul Parlamentului. Modificarea codurilor, asaltul permanent la DNA și hărțuirea CCR fac parte din ceea ce Dan Tăpălagă numește „revoluția borfașilor” și are același scop: restaurația și suprimarea Libertății. Președintele Iohannis este dator să se ridice în apărarea ordinii constituționale și a statului de drept cu orice preț, chiar cu cel al suspendării. De aceea, dacă Ponta (pe picior de plecare sau nu), Tăriceanu și „majoritatea” vor încerca să îi vâre pe gât modificările la legea penală, va trebui să ia în considerare chiar și un gest extrem precum greva prezidențială. Ponta a aruncat țara într-o criză constituțională o dată în mandatul său și nu i se mai poate permite să o facă și a doua oară.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă