În perioada 8 decembrie 2011-26 februarie 2012, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) vor fi găzduite două expoziţii-eveniment dedicate artei tapiseriei franţuzeşti.
Expoziţia dublă „Tapiserii din colecţia Manufacturii Naţionale Gobelins – patru secole de creaţie” va fi împărţită în două: 20 de lucrări vechi din colecţia „Tapiserii regale 1600-1800″ – vor putea fi văzute la MNAR, în timp ce 35 de lucrări aparţinând unor mari artişti ai secolului XX, reunite sub titlul „Reînnoirea tapiseriei contemporane, din 1950 până în zilele noastre”, la MNAC.
Înfiinţate de Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea pentru a furniza Coroanei creaţii de prestigiu, cele trei manufacturi, Gobelins, Beauvais şi Savonnerie, sunt încă şi astăzi locuri de creaţie active, care perpetuează – sub mecenatul statului francez – o tradiţie de excelenţă, de patru ori seculară, deschisă spre modernitate.
Publicul va avea ocazia de a vedea pentru prima oară, în cele două mari muzee din Capitală, evoluţia unei arte de-a lungul secolelor: de la tapiserii istorice realizate pentru regii Franţei până la tapiserii moderne, avându-i ca „designeri” pe Matisse, Picasso, Le Corbusier, Miró şi mulţi alţii. Expoziţia este un omagiu adus acestei arte minuţioase şi artizanale care a ştiut să se reinventeze în secolul XX şi să se regăsească la fel de bine şi în arta abstractă, căreia îi oferă azi o expresivitate cu totul specială.