30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdTalibanii au câștigat războiul florilor de mac

Talibanii au câștigat războiul florilor de mac

Cartelul mondial al drogurilor s-a mutat la Kabul. În presa mainstream nu se discută despre cum americanii au lăsat talibanilor dreptul de a se declara învingători în războiul florilor de mac.

Noul lider al purtătorilor de bărbi și mitraliere, Baradar, a fost eliberat din pușcărie, în urma vizitei lui Donald Trump, din 2018, în Pakistan. Retragerea trupelor americane din Afganistan era pregătită demult.

Încă de la începutul invadării țării opiului de către trupele americane, generalii SUA au promis că misiunea lor nu e să declanșeze un război împotriva rețelelor de trafic de droguri. Astfel, în noua Administrație de la Kabul, pusă cu sprijin american, încă de la începutul milenului III, nu s-a pus niciodată problema eradicării plantațiilor de mac. Nu vi se pare bizar?

Opiul se extrage din semințele de mac. Acesta nu este folosit doar la producerea heroinei, ci și a unor medicamente necesare în terapia durerilor. Fără opiu, nu s-ar putea produce Codeina, de exemplu, atât de necesară împotriva tusei și a unor răceli.  

Analgezicele opioide sunt indicate în dureri cronice oncologice, nevralgii, dureri acute postoperatorii, dar și în diaree sau remediu antitusiv, spun farmaciștii. Alcaloizii de opiu se utilizează la fabricarea morfinei, care favorizează eliberarea histaminei, atât de necesară reducerii durerilor cronice.

De ce nu se vorbește despre noul Cartel al drogurilor și al beneficiilor pe care talibanii le vor obține de pe urma traficului lor? Pentru că unele plantații sunt controlate de o serie de generali americani, printr-o serie de interpuși.

Cea mai disciplinată armată din lume, cea a SUA, a evitat tot timpul să dea rapoarte despre dedulcirea soldaților la substanțele halucinogene. De parcă în timpul războiului de ocupație din Afganistan, soldații nu au gustat din “mierea pământului.”

Propaganda de război este mai mult decât halucinantă, deși nu administrează opiu ziariștilor. Am urmărit ieri dacă articolul din Mediafax, despre românca dintr-o organizație umanitară de la Kabul, care susține că viața e normală în urbe și este mai mult îngrijorată de panica stârnită de comunitatea internațională, a fost preluat și de alte ziare online. Ea a declarant sursei citate că nu se teme de talibani, Sărăcie în preluări. Normalitatea nu vinde. Doar lansatoarele de frică prind la public? Sau așa e ordinul de seară pe unitate să se prezinte, la fel ca-n timpul euromaidanului, mișcarea de disoluție a Ucrainei, doar talibani mitraliind și cu copii în brațe?

Lordul Hain, fost ministru de externe în guvernul Tony Blair, recomandă liderilor lumii să înceapă negocierile cu talibanii.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Cea ce nu se spune, dar sursele noastre din intelligence-ul britanic confirmă, de la Statul Major al armatei americane s-a dat demult ordinul soldaților să nu provoace talibanii. Păi atunci pentru ce s-au pierdut aproape trei trilioane de dolari?

Armata republicii afgane a beneficiat de logistică de ultimă generație, de armament pentru 30 de ani de război, de pregătiri ale trupelor speciale, iar după retragerea strategică americană, a pactizat miraculous cu talibanii, în mai puțin de o săptămână. Frate cu frate s-au bătut pe spate. Rima asta nu rezonează pe tembeliziuni.

Ca vechi jurnalist de front, am simțit de la distanță că ceva pute în lansatorul de fumigene media. Că ceva nu pușcă în realitatea din teren.

Americanii au plecat. Iar florile de mac s-au copt. Talibanii se pregătesc pentru vinderea unei producții record de opiu din semințele de mac. Întreaga vale Helmand, din sudul Afganistanului, este plantată cu maci, încă de la înfrângerea armatelor sovietice de către mujahedinii, părinții talibanilor de azi, susținuți și finanțați de către CIA. Din acele vremuri tumultoase a răsărit Al Qaeda, mișcarea care a îngrozit lumea.

Pe șest și cu gir american, se va naște o nouă bandă a drogurilor, coordonată de purtătorii de turbane?

Asta nu scrie presa mainstream. Nu reprezintă o preocupare, ci doar repetarea cu obstinație a unor imagini cu noii cuceritori ai Kabulului, având copii în brațe.

Și încă ceva ce nu se mai spune. Pakistanezii erau cei mai mari traficanți de droguri din Orientul apropiat. Lăsându-le mână liberă talibanilor să controleze căile traficurilor de opiu, nu li s-a cerut oamenilor lui Baradar ceva în schimb? Promisiunea de a nu mai ataca Occidentul?

Greu de presupus că Baradar își va mai aminti de îngerul său păzitor. Și Osama bin Laden a fost odată omul CIA și brusc s-a răzgândit, devenit din protejat agresor. Să ne mai întrebăm cum de liderul terorist a fost localizat, ucis și aruncat în mare secret în mare, taman în Pakistanul prieten cu toate administrațiile americane? E o imagine de supernovă în micile amănunte. Dar nu se vede cum talibanii vor prelua controlul mai ales al Drumului Mătăsii. SUA dă un șah Chinei cu nebunii lui Baradar.

Priviți lumea cu alți ochi, decât ai presei mainstream!  

Vocile lumii

Corriere della Serra

Publicație italiană

Încă de la desantul în Afganistan din 2001, generalul american Franks a promis tranșant: „Nu suntem un commando anti-drog. Nu aceasta este misiunea noastră”. Mesajul se adresa baronilor opiului. James Risen, în 2009, a scris în New York Times că producătorii care s-au alăturat trupelor americane nu au fost incluși pe lista neagră a traficanților de heroină a Pentagonului pentru a fi arestați”, scrie Roberto Saviano în Corriere della Serra.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII