18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTăierea cu un sfert a salariilor, ilegală din perspectiva Convenţiei Drepturilor Omului

Tăierea cu un sfert a salariilor, ilegală din perspectiva Convenţiei Drepturilor Omului

Judecătorii Tribunalului Vâlcea, care le-au dat câştig de cauză celor doi colegi de la Judecătoria Bălceşti care au dat în judecată statul pentru reducerea cu un sfert a salariului, îşi motivează decizia prin faptul că diminuarea reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform CEDO, informează Mediafax.

Judecătorii vâlceni stabilesc faptul că salariul şi indemnizaţia de concediu reprezintă concepte asimilate bunurilor mobile, citând în acest sens mai multe decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Judecătorii vâlceni au verificat apoi dacă privarea de proprietate este prevăzută de lege, dacă urmăreşte o cauză de utilitate publică, dacă este conformă normelor de drept intern şi dacă respectă un raport de proporţionalitate între mijloacele folosite şi scopul vizat, toate stipulate în articolul I al Protocolului 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Ei arată că “privarea de proprietate trebuie să menajeze un just echilibru între exigenţele de interes general şi imperativele fundamentale ale individului, în special prin indemnizarea rezonabilă şi proporţională a valorii bunului, acordată titularului acestuia”.

Mergând tot pe jurisprudenţa CEDO, magistraţii vâlceni afirmă că, dacă o reformă radicală a sistemului politic şi economic al unei ţări sau situaţia sa financiară poate justifica, în principiu, limitări draconice ale despăgubirilor, aceste circumstanţe “nu pot fi formulate în detrimentul principiilor fundamentale care decurg din Convenţie, cum ar fi, de exemplu, principiul legalităţii şi cel al autorităţii şi efectivităţii puterii judecătoreşti”.

Problema identificată de magistraţi este însă aceea că “absenţa totală a despăgubirilor nu se poate justifica nici măcar în context excepţional” în cazul unei atingeri aduse principiilor fundamentale consacrate prin Convenţie, între care se numără dreptul de proprietate.

Mai mult, în opinia judecătorilor vâlceni “lipsa totală a despăgubirilor nu se poate justifica”, întrucât Cabinetul nu a invocat nicio circumstanţă excepţională pentru a o justifica, ci doar pentru a explica necesitatea luării măsurii de reducere a salariilor cu un sfert.

Ca urmare a acestei constatări, aplicând dispoziţiile articolului 41 din Convenţie, instanţa apreciază aşadar că reclamanţii “sunt îndreptăţiţi să li se restituie sumele de bani aferente acestui procent, reţinute în mod nelegal”.

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători de la Judecătoria Bălceşti este ilegală, astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă