18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTaekwondo „ţărănesc''

Taekwondo „ţărănesc”

În localitatea clujeană Apahida se află singurul club de taekwondo din România cu sediul într-o comună.

România începe să stea tot mai bine la sporturile de contact, iar apariţia a tot mai multor cluburi de arte marţiale pare o consecinţă firească atunci când un român, cum este Daniel Ghiţă, îşi reprezintă cu succes ţara la cele mai importante concursuri ale lumii. Un club de arte marţiale a apărut şi în comuna clujeană Apahida, însă neobişnuitul este dat de faptul că disciplina Taekwondo WTF, ce se practică aici, nu există în nici un alt sat sau comună din România.

„Am simţit nevoia să avem şi altceva decât fotbal în Apahida şi, pentru că am cunoscut un antrenor de arte marţiale în Cluj care este născut chiar în Apahida, am început să punem pe roate acest club în septembrie 2010. Ne-am promovat doar prin afişe la şcoală şi prin comună, iar după primele două-trei săptămâni aveam deja 25-30 de copii la antrenamente. În momentul acesta avem 40 de practicanţi, însă au rămas doar cei mai buni, pentru că, în decursul timpului, au mai fost copii care nu au mai putut ţine pasul”, a declarat preşedintele clubului de taekwondo Someşul Apahida, Ovidiu Buiga, cel care a venit cu ideea acestei „poveşti de succes”, cum o numeşte. Copiii care vin la antrenamente au între 5 şi 18 ani şi toţi sunt localnici. Programul de pregătire este de trei ori pe săptămână, marţi, vineri şi sâmbătă, iar micii sportivi, printre care se strecoară şi 10 sportive, au obţinut primele medalii şi centuri.

Fuga după sponsori

„În luna iunie am avut primele examene pentru centuri, iar copiii ne-au surprins plăcut. Noi aveam o centură pregătită pentru toţi, aşa doar, ca să dăm la fiecare câte ceva ca să nu fie dezamăgiţi, însă am fost chiar şocaţi de ce au făcut copiii pentru că, pur şi simplu, nu aveam culoarea la centuri pe care ei o meritau. Au fost peste aşteptări. Apoi am participat şi la un concurs zonal şi acolo am luat primele trei medalii, aur, argint şi bronz. Avem o pantă ascendentă acum şi lucrurile evoluează pe acest trend”, se mândreşte Buiga. Următorul ţel pentru Someşul Apahida este reprezentat de campionatele naţionale, acolo de unde tinerii luptători speră să se întoarcă cu cât mai multe medalii. Pentru acest lucru este nevoie şi de un efort financiar mai consistent din partea conducerii, însă Ovidiu Buiga este optimist în legătură cu viitorul acestui club.

„La campionatele naţionale ne pregătim să avem evoluţii cât mai bune. Deja participăm la câteva stagii de pregătire şi ce ne bucură foarte mult este că părinţii ne ajută aşa cum pot, se implică. Nu financiar, pentru că nu am făcut acest club pentru bani. Evident, am cumpărat aparatele din sală necesare şi plătim cam 800 de lei pe lună întreţinerea sălii, doar că echipamentele de concurs şi le-a cumpărat fiecare în parte. Am participat şi la Ziua Recoltei tocmai pentru a ne promova şi a încerca să găsim sponsori. La început era mai greu să atragem bani pentru că nu aveam argumente, dar acum am demonstrat de ce suntem în stare. Totul depinde de bani de acum înainte. Dacă până acum era un moft, de-acum nu mai e moft, pentru că există posibilitatea de  a face treabă şi nu mai poţi să dai înapoi, clar”, a mai spus preşedintele de la Someşul Apahida.  Text Box:

Şcoala, obligatorie

Clubul de taekwondo din Apahida a fost creat şi pentru o anumită educaţie copiilor, însă şcoala reprezintă una dintre cerinţele obligatorii pentru a putea participa la antrenamente. „Prin acest sport, copilul creşte armonios. De asemenea, nu neglijăm şcoala. Dacă cineva are probleme cu notele, să zicem că rămâne corigent la vreo materie, la revedere. Nu mai este primit la antrenamente. Tot la fel este şi dacă te baţi la şcoală sau în altă parte şi află antrenorul, nu mai pupi sala”, a declarat preşedintele clubului Someşul Apahida, Ovidiu Buiga.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

cum le plac cel mai mult jucătorilor sloturile?

Slot machines sunt una dintre cele mai populare opțiuni de jocuri de noroc folosite de...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă