UPDATE 17,00: Sebastian Ghiță a ieșit de pe teritoriul României, deși are interdicție de a părăsi țara. În România, în public, Sebastian Ghiță a fost văzut ultima dată luni.
UPDATE 16,40: Sebastian Ghiță, căutat fără succes în România, ar fi plecat în Turcia, informează surse citate de Realitatea TV.
Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost citat, miercuri după-amiază, la sediul DNA Ploiești, în dosarul privind finanțarea vizitei lui Tony Blair în România. Cu toate acestea, surse judiciare susțin că el nu s-a prezentat în fața anchetatorilor la ora la care fusese chemat, scriu agențiile de presă. În aceste condiții, DNA a emis mandat de aducere pe numele fostului parlamentar.
Potrivit surselor citate, Sebastian Ghiță a fost citat să se prezinte la sediul Parchetului la ora 12.00, însă el nu s-a prezentat la audieri. În schimb, la sediul DNA Ploiești au venit avocații săi, care au plecat de la DNA fără a face declarații presei. În plus, sursele au precizat că nu se cunoaște motivul pentru care Ghiță nu a răspuns citației și nici unde se află acesta.
DNA a emis mandat de aducere pe numele fostului parlamentar, susțin surse judiciare citate de News.ro, după ce anchetatorii l-au căutat pe Ghiţă la mai multe adrese, dar până la ora transmiterii acestei ştiri el nu a fost găsit.
În data de 6 septembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de deputatul Sebastian Ghiță, și față de fostul premier Victor Ponta, acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.
Procurorii susțin că Ponta, în calitatea sa de președinte al unui partid (PSD — n.r.), și-ar fi folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul.
„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian", preciza DNA, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii precizează că el și-ar fi stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.
„În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte", au mai precizat anchetatorii.
Potrivit acestora, Sebastian Ghiță ar fi fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro. DNA notează că, în urma alegerilor, Ghiță ar fi dobândit calitatea de deputat.
Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara, în dosarul în care este judecat alături de fostul şef al Poliţiei Judeţene Prahova, Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas şi de Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti procurori-şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. El a contestat măsura la instanţa supremă, pe 22 noiembrie, dar aceasta a fost respinsă, măsura fiind definitivă, potrivit News.ro.
Sebastian Ghiță mai este cercetat în dosarul Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, sub acuzația de fraudare a fondurilor europene destinate lucrărilor de canalizare din Comarnic, dar și în dosarul primarului PSD Ploiești, Iulian Bădescu, în care este acuzat că l-a instigat pe edil să acorde o finanțare nerambursabilă clubului Asesoft.