11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSuport şic pentru reviste

Suport şic pentru reviste

Pentru ca ziarele şi revistele care te ajută să te relaxezi să nu stea în dezordine, îţi propunem construirea unui suport. Iată cum a reuşit acest lucru arh. Mugur KREISS (mugur@mkdesign.ro).

 

Au fost folosite mai multe materiale: două elemente decorative din fontă (dacă nu se găsesc  în gospodărie, se pot cumpăra, de exemplu, de la un târg de anticari, ca cel de pe Kiseleff, care are loc în fiecare weekend şi avantajul că preţul se poate negocia); două plăci din pin, de 20 x 80 cm; o şipcă decorativă de aprox. 1 m; ţintişoare;  holtzşuruburi cu lungimea de 4 cm; aprox. 200 g de vopsea.

Cele două suporturi din fontă folosite de Mugur serveau iniţial la expunerea tablourilor. În plus, erau formate din mai multe elemente prinse între ele cu şuruburi, aşa încât a fost simplu să fie dezasamblate şi folosite la ceea ce a rezultat pentru a construi acest suport de reviste. Atenţie! Atunci când se manevrează obiecte din fontă, aveţi grijă să nu le loviţi cu ciocanul sau să le scăpaţi pe jos, pentru că fonta este casantă. Privindu-le cu atenţie, îţi vei da seama că sunt turnate; astfel, vânzătorii nu te vor putea păcăli spunând în funcţie de finisaj, că sunt din bronz sau din cine ştie ce metal preţios.

1 Fiecare suport era format din câte trei piese. Şuruburile de prindere au fost desfăcute şi au fost puse deoparte părţile superioare, păstrându-se pentru alt proiect. Părţile care urmau să fie folosite au fost spălate bine cu detergent, pentru a le degresa.

2 Plăcile de pin au fost măsurate şi tăiate astfel încât din bucăţile rezultate să se poată forma o cutie în care să încapă reviste. Se calculează înălţimea părţilor laterale în funcţie de picioarele metalice (cele mai mari elemente din fontă ale vechilor suporturi) şi se prind în holtzşuruburi, iar în partea de jos se maschează îmbinarea cu şipcă decorativă.

3 Pentru a obţine o formă mai armonioasă, părţile laterale ale cutiei se teşesc uşor, după care se rotunjesc colţurile, folosind maşina electrică de şlefuit. Astfel, chiar dacă îmbinările dintre plăci nu sunt exacte, se pot corecta, astfel încât colţurile cutiei să iasă perfect.

4 Se probează picioarele din fontă ale suportului. Se trasează linia lor şi se verifică dacă teşitura lateralelor din lemn urmăreşte unghiul elementelor metalice. Dacă liniile nu sunt paralele, operaţiunea de şlefuire trebuie reluată. Apoi se trasează locul unde toate elementele metalice se vor prinde de cutia din lemn, în holtzşuruburi.

5 Elementele metalice se prind, de probă, de cutia de lemn. Atenţie! Gaura pe care o daţi pentru holtzşurub cu ajutorul maşinii de găurit, aşa-numita gaură de ghidare, nu trebuie să aibă diametrul mai mic decât cea a holtzşurubului. Nu înşurubaţi holtzşuruburile fără a găuri în prealabil lemnul, pentru că există riscul ca acesta să crape.

6 Elementele metalice se demontează şi se vopseşte cutia din lemn. Se dă un strat de vopsea şi se lasă să se usuce până a doua zi. Apoi se reşlefuiesc uşor suprafeţele şi se dă din nou cu vopsea. Numai aşa, cutia va fi perfect netedă. Dacă lemnul absoarbe culoarea repede, înseamnă că trebuie să mai aplicaţi un strat.  Text Box:

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă