21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialSuplimentare de buget pentru Ministerul Justiției. Care este motivul

Suplimentare de buget pentru Ministerul Justiției. Care este motivul

Peste 162 de milioane de lei vor intra în bugetul MJ, bani necesari pentru plata unor drepturi salariale stabilite de instanţe în favoarea bugetarilor, în caz contrar existând riscul ca activitatea acestuia şi a instituţiilor subordonate să fie fie blocată, conform unui proiect de HG, citat de Mediafax.

Potrivit notei de fundamentare proiectului de hotărâre de guvern, împotriva Ministerului Justiţiei au fost deja instituite proceduri de executare silită de către birourile executorilor judecătoreşti conform Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 şi a altor dispoziţii subsecvente, creând precedentul pentru introducerea unor acţiuni similare.

Astfel, conform proiectului de HG, la nivelul Ministerului Justiţiei este nevoie de 108.575.000 de lei, pentru a achita drepturile salariale, dobândite de angajaţii de la bugetul statului, în urma unor decizii definitive ale instanţei. Pe de altă parte, pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este nevoie de alocarea a 3.624.000 de lei, pentru Ministerul Public, de 48.974.000 de lei, iar la Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să ajungă 1.142.000 de lei.

Proiectul de HG priveşte suplimentarea bugetelor Ministerului Justiţiei, al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al Ministerului Public şi al Consiliului Superior al Magistraturii pentru plata titlurilor executorii aferente trimestrului al treilea al anului 2014.

Conform prevederilor OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, "plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executori".

Pe de altă parte, potrivit Ordonanţei Guvernului numărul 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, "începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, plata neefectuată a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012, se va realiza în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute in titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, ale cărei dispoziţii se aplică în mod corespunzător".

Cele mai citite

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă