27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSuntem pe locul 12 la sursa de apa

Suntem pe locul 12 la sursa de apa

Desi pare a avea o abundenta de apa, datorita imaginii create de existenta retelei hidrografice echilibrate, care acopera intreg teritoriul tarii, Romania dispune de resurse de apa destul de reduse in comparatie cu alte state. Rezerva naturala medie de apa in tara noastra este apreciata la circa 1.700 mc/locuitor/an, fata de circa 4.200 mc/locuitor/an in Franta. Din acest punct de vedere, Romania se situeaza pe locul 12 in randul tarilor europene. Tarile ale caror rezerve naturale medii se situeaza sub 1.700 mc/locuitor/an sunt apreciate ca fiind deficitare in ceea ce priveste apa.

Studiile efectuate in scopul imbunatatirii alimentarii cu apa au scos in evidenta cel putin 25 de zone si orase deficitare in ceea ce priveste aceasta resursa. Acestea sunt: Zalau-Simleu Silvaniei, Sighisoara-Medias, Dumbraveni-Copsa Mica, Azuga-Breaza, precum si o serie de orase cum ar fi: Timisoara, Craiova, Ploiesti, Brasov, Drobeta-Turnu Severin s.a. Situatia alimentarii cu apa in Romania arata ca doar 65,6% din populatia Romaniei beneficiaza de apa de la retea.

In Dolj, Giurgiu, Gorj, putul ramane sfant

Aproximativ 14 milioane de romani se bucura de avantajele robinetului, restul raman tot la galeata si lant de put. Norocosii sunt in special la oras, oropsitii raman tot la sate. Doar 32,7% din numarul locuitorilor din mediul rural au parte de “apa in casa”. Opt judete se remarca prin numarul scazut al satelor cu retele de apa curenta, al caror procent se inscrie in limita de 10%, fiind cuprins intre 1,3% in Dolj (cu doar cinci sate) si 9,6% in Suceava. In general, judetele din sudul tarii (Dolj, Giurgiu, Teleorman, Mehedinti, Gorj), cele din partea de nord-est (Bacau, Iasi, Suceava, Vaslui si Mehedinti). In cinci judete (Braila, Cluj, Tulcea, Constanta si Salaj) ponderea satelor care dispun de sisteme centralizate de apa potabila se inscrie intre 40% si 50% din numarul total al localitatilor rurale si numai intr-un singur caz – Maramures – procentul este aproape 70%.

Norme de igiena: minimum 50 litri, optim 100 litri pe zi

Conform indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatea minima de apa pentru nevoi individuale este de 5 litri in 24 de ore, asigurand aproape exclusiv numai nevoile fiziologice, dar 100 de litri pe zi ar fi cantitatea optima.

In Romania, normele de igiena prevad, intre altele, cantitatea minima de apa pe zi pentru un locuitor trebuie sa fie de 50 de litri. Oricum, romanii se spala, nu se spala, dar prapadesc apa fara rost. In Romania, consumul de apa, raportat la cel al unor tari occidentale, este de doua-trei ori mai mare.

Calitatea apei este o alta problema, dar nu numai pentru tara noastra. Nici in Europa calitatea apei nu corespunde inca nivelului dorit. In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, starea mediului acvatic nu este satisfacatoare. Eutrofizarea (cresterea algelor), poluarea produsa de industrie (petrol, minerit etc.) si de marile aglomerari urbane sunt cauzele degradarii calitatii apei. Institutul de Cercetare ICIM a efectuat numeroase studii privind sursa de apa in Romania. In mediul urban, mai mult de jumatate din populatie se declara multumita de calitatea apei, apreciind ca apa este buna si foarte buna. La sate, majoritatea cetatenilor se declara nemultumiti de apa din fantana, adesea poluata.

Cele mai citite

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă