15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSuedia descoperă, după Norvegia şi Danemarca, că a fost spionată de SUA

Suedia descoperă, după Norvegia şi Danemarca, că a fost spionată de SUA

Suedia a confirmat sâmbătă, după Norvegia şi Danemarca, existenţa pe teritoriul său a unui program american de supraveghere a populaţiei, spunând că procurorii vor trebui să verifice dacă a fost încălcată legislaţia ţării, deşi sunt de înţeles motivele legate de securitate, informează NewsIn.

Ministrul suedez al justiţiei, Beatrice Ask, a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă că Ambasada SUA în Suedia a luat măsuri de monitorizare similare cu cele luate în Norvegia în ultimii zece ani, relatează cotidianul The Local.

“Acceptăm ca ţările cu riscuri mai mari de securitate să-şi ia propriile măsuri pentru a reduce riscul atacurilor”, a declarat Ask. Ea a spus că acest tip de monitorizare, cum ar fi fotografierea, a fost aplicat şi în Norvegia, şi în Suedia. Totuşi, ministrul suedez nu s-a putut pronunţa în privinţa legalităţii acestor demersuri şi a precizat că procurorii vor trebui să examineze conformitatea cu legile suedeze.

“Presupun că autorităţile americane vor furniza asistenţă în legătură cu activităţile desfăşurate”, a punctat Ask.

Ea a adăugat că Departamentul Justiţiei nu a fost informat în prealabil despre programul de monitorizare şi nu cunoaşte amploarea acestuia. În plus, ministrul a precizat că nu a luat legătura cu Ambasada SUA, pentru că subiectul nu este de jurisdicţia ei. “Este o chestiune pe care o va administra Ministerul de Externe”, a spus ministrul justiţiei.

În ultimii zece ani, SUA au monitorizat cetăţenii norvegieni de pe teritoriul norvegian. Unitatea SDU a operat din amplasamente secrete, iar câţiva dintre cei angajaţi să spioneze cetăţeni norvegieni erau foşti agenţi ai poliţiei norvegiene de securitate. Indivizii suspecţi erau înregistraţi şi fotografiaţi, iar datele erau trimise Ambasadei SUA din Oslo, care le analiza şi le adăuga în baza de date SIMAS (Security Incident Management Analysis System). Sute de norvegieni ar fi fost înregistraţi în această bază de date.

Imediat după dezvăluirile presei din Norvegia, presa din Danemarca a anunţat că reprezentanţa diplomatică americană la Copenhaga a întreprins măsuri similare.

Potrivit presei, unităţi similare SDU ar exista în toate ambasadele americane.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei americane la Oslo a dat asigurări sâmbătă că “unitatea de supraveghere a ambasadei (SDU) nu este îndreptată împotriva ţării-gazdă sau a locuitorilor ei”, obiectivul ei fiind de a descoperi “eventuale activităţi suspecte în jurul ambasadei”.

Ministrul danez al justiţiei, Lars Barfoed, spune, la rândul său, că nu a avut cunoştinţă de “nicio activitate ilegală” din partea ambasadei americane din ţara sa şi a precizat că dacă asemenea operaţiuni au avut loc, au fost fără ştiinţa sa. El a convocat o audiere parlamentară cu uşile închise care se va derula în următoarele două săptămâni.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă