15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSuceava: Protestele cadrelor didactice au continuat

Suceava: Protestele cadrelor didactice au continuat

Sute de profesori au protestat şi miercuri în faţa Palatului Administrativ din Suceava, nemulţumiţi că nu a fost soluţionată problema salarizării şi susţinând continuarea grevei generale, în timp ce preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut comandament judeţean care să rezolve problema, anunta Mediafax.

 

Greva declanşată în urmă cu două săptămâni în unităţi de învăţământ din judeţul Suceava a continuat şi miercuri, iar sute de cadre didactice au protestat în faţa Palatului Administrativ cerând să li se plătească salariile aferente lunii februarie în baza legilor în vigoare şi a hotărârilor judecătoreşti definitive, irevocabile şi executorii.

O delegaţie a protestatarilor a avut discuţii cu conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, fiind informaţi că pentru cei care nu au obţinut hotărâri judecătoreşti salariile se vor plăti integral, în timp ce pentru ceilalţi se vor achita parţial sume de bani până în 4 aprilie, ca un avans, urmând ca ulterior să li se plătească şi restul.

Protestatarii nu au fost de acord cu această variantă, susţinând că guvernanţii au luat dintr-un buzunar şi au pus în altul.

Cadrele didactice s-au pronunţat pentru continuarea protestelor şi vor asigurări că vor exista fonduri pentru plata salariilor până la sfârşitul acestui an.

Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ “Spiru Haret” Suceava, Dumitru Irimia, le-a cerut protestatarilor să meargă în şcoli şi să le explice colegilor lor situaţia şi apoi să decidă dacă vor continua protestele.

În timpul protestelor cadrelor didactice, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, declara, într-o conferinţă de presă, că a cerut prefectului de Suceava, Sorin Popescu, să constituie un comandament judeţean format din reprezentanţii instituţiilor implicate în soluţionare problemei salarizării cadrelor didactice şi să urgenteze plata salariilor acestora.

“Am cerut responsabililor din domeniu să se ocupe îndeaproape de această problemă. S-a găsit sursă de finanţare”, a spus Flutur, care a menţionat că acel comandament trebuie să lucreze până rezolvă problema profesorilor.

El a explicat că, deşi nu are atribuţii în acest domeniu, s-a implicat ca lider politic în rezolvarea problemei salarizării cadrelor didactice şi a arătat că profesorii suceveni care au câştigat în instanţă procese primesc salarii majorate cu 33 la sută, la care s-a adăugat şi creşterea de 15 procente de la începutul anului.

“E clar că aceste hotărâri trebuie respectate”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Flutur a spus însă că bugetul nu are resursă pentru aceste salarii şi că s-a încercat găsirea unei soluţii, dar că finanţarea se face per capita.

În aceste condiţii, potrivit lui Flutur, Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru salarizarea unitară a cadrelor didactice din învăţământ.

În judeţul Botoşani, protestul cadrelor didactice a fost continuat miercuri în patru unităţi de învăţământ, în condiţiile în care cadrele didactice au anunţat că vor încheia greva abia după ce vor primi salariile.

În acest judeţ majoritatea cadrelor didactice au primit miercuri salariile după ce Guvernul a transferat 2,7 milioane de lei din fondul de salarii din trimestrul al treilea în trimestrul întâi pentru plata salariilor aferente lunii februarie.

Cele mai citite

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...
Ultima oră
Pe aceeași temă