13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSuccesele kurzilor sirieni îngrijorează Turcia

Succesele kurzilor sirieni îngrijorează Turcia

Forţele kurzilor sirieni continuă să progreseze în faţa Statului Islamic. Susţinuţi de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale, au alungat luni combatanţii jihadişti dintr-o bază-cheie la nord de Raqqa, principalul fief al SI în Siria.

Creşterea puterii kurzilor în Siria îl deranjează pe preşedintele turc, Recep Taiyyp Erdogan. La 16 iunie, forţele kurde siriene au preluat controlul total al oraşului sirian de frontieră Tal Abyad, important punct de tranzit pentru jihadişti la frontiera turcă. Luni, 22 iunie, kurzii au înregistrat încă o victorie asupra SI, prin cucerirea unei baze-cheie aflată la 60 km nord de Raqqa, fieful jihadiştilor şi  „capitala“ Statului Islamic în Siria. „Liniile de apărare ale SI s-au deplasat la porţile oraşului Raqqa“, lăsând vulnerabilă această capitală de facto a SI în Siria, afirmă Rami Abdel Rahmane, directorul ONG-ului Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

Această bază este foarte importantă pentru SI, pentru că oferă legătura rutelor strategice ce leagă Raqqa de alte avanposturi jihadiste în provinciile  Alep, la est, şi Hasakah, la vest. Capturarea Tal Abyad a fost o lovitură dură pentru jihadişti, întrucât oraşul frontalier era unul din principalele puncte de trecere pentru tranzitul armelor şi al combatanţilor străini, ca şi pentru exporturile de petrol extras din câmpurile petroliere deţinute de jihadişti, pe piaţa neagră. Postul de frontieră dintre Akcakale (oraş turc în faţa Tal Abyad, de cealaltă parte de graniţei) şi Tal Abyad nu a fost închis niciodată. Pe aici a trecut Hayat Boumeddiene, iubita ucigaşului de la Hyper Cacher, Amedy Coulibaly pentru a ajunge în Siria, la 8 ianuarie. Hotelurile din Akcakale sunt pline de persoane în tranzit care vor să lupte alături de Si iar localnici cred că ferma agricolă situată între Akçakale şi Ceylanpinar serveşte ca bază pentru combatanţii Statului Islamic.

Cu ajutorul loviturilor coaliţiei internaţionale, condusă de SUA, kurzii au reuşit să obţină victorie după victorie asupra organizaţiei extremiste SI de la debutul anului, odată cu recucerirea oraşului kurd Kobane din nordul Siriei.

Îngrijorare la Ankara

Dar, creşterea puterii forţelor kurde în Siria reprezintă o serioasă bătaie de cap pentru Turcia, care se teme de crearea la poarta sa a unei entităţi kurde legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan  (PKK, interzis în Turcia). „Ţările occidentale care efectuează bombardamente aeriene contra arabilor şi turkmenilor la frontiera noastră, la Tal Abyad, sunt din nefericire pe cale să înlocuiasă aceste populaţii cu teroriştii PYD (Partidul unităţii democratice, partid kurd sirian, legat de PKK) şi ai PKK“ declara luni preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Marţi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, insista că „Statul Islamic îşi ucide captivii, PYD/PKK forţează populaţiile regiunilor cucerite să emigreze“. Peste 20.000 de sirieni, alungaţi de violenţa luptelor şi de bombardamentele aviaţiei americane, au găsit refugiu în Turcia în ultimele zile.

Câteva sute de refugiaţi au început să revină la Tal Abyad, unde armele au tăcut, dar guvernul islamo-conservator de la Ankara evocă „epurarea etnică“ a arabilor şi turkmenilor de către forţele kurde în zona Tal Abyad, ceea ce spune multe despre disconfortul resimţit în capitala Turciei faţă de noile date militare în nordul Siriei.

Preluând Tal Abyad, Forţele de protecţie a poporului, YPG, braţul militar al PYD, au întărit perspectiva unei joncţiuni între cele trei cantoane kurde din Siria (Afrine, Kobane şi Jazira) situate de-a lungul frontierei cu Turcia. Deja este pregătită o ofensivă kurdă asupra oraşului Jarabulus, situat la vest de Kobane şi deţinut de Statul Islamic. Crearea unei zone sub control PKK la frontierele sale este o sursă de îngrijorare pentru Ankara – acest teritoriu s-ar putea alătura regiunii autonome Kurdistan din nordul Irakului, acţiunea putând inspira proprii kurzi.   

Autorităţile turce neagă că au favorizat emergenţa SI, descris ca o ameninţare pentru Turcia, dar au ajutat cu arme alt grup islamist, Frontul al-Nosra, filială a Al Qaeda în Siria, cum a demonstrat, prin imagini, cotidianul Cumhuriyet.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă