17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSub presiune, Putin joacă poker cu rachete S-300

Sub presiune, Putin joacă poker cu rachete S-300

La Sankt Petersburg a început ieri reuniunea la nivel înalt a ţărilor membre G20, în ultimul an Rusia deţinând preşedinţia acestui grup.

 

Summitul organizat de preşedintele rus Vladimir Putin ar fi trebuit să se concentreze asupra economiei şi creşterii mondiale, dar Orientul Mijlociu şi dosarul sirian au dominat ordinea de zi. Un vânt rece planează peste summit, drama siriană etalând prăpastia existentă pe de o parte între SUA şi aliaţii lor şi de cealaltă parte Rusia, care continuă să afişeze o susţinere neclintită faţă de regimul de la Damasc.

Liderii lumii s-au reunit la -Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui rus Vladimir Putin, gazda Summitului G20, în cadrul unui conclav de două zile care urma să dezbată problemele economice ale ţărilor emergente şi criza financiară, însă problema siriană s-a impus şi l-a transformat într-o confruntare internaţională, între SUA şi Rusia, Putin ameninţând că va trimite un scut antirachetă pentru Siria şi Iran dacă SUA lansează un atac fără autorizarea ONU.

Surse britanice arată că la acest summit Putin va trebui să facă faţă unei sfidări concertate din partea liderilor lumii şi să accepte rapoartele serviciilor secrete occidentale privind responsabilitatea regimului al-Assad pentru atacul chimic de lângă Damasc.

Sub presiune, el ar trebui să propună o soluţie diplomatică a crizei siriene şi să-şi reconsidere susţinerea Damascului. Nici o întâlnire bilaterală nu este prevăzută a avea loc între Putin şi Obama, care a anulat vizita sa la Moscova, prevăzută înaintea G20 şi înlocuită în ultimă instanţă cu o escală în Suedia, miercuri şi joi dimineaţă. Decizia Casei Albe a fost motivată de acordarea azilului temporar de către Rusia pentru Edward Snowden, ex-consultant american al serviciilor secrete, considerat de SUA „trădător” pentru că a furnizat documente confidenţiale privind programe de supraveghere electronică ale SUA în întreaga lume. Obama a anunţat că va părăsi Sankt Petersburgul fără să asiste la serata organizată de partea rusă la încheierea Summitului G20.

Scutul lui Bashar al-Assad

În ajun, Putin a denunţat veleităţile unei intervenţii militare occidentale în Siria, calificând drept „o absurditate totală” afirmaţiile Washingtonului, care acuză regimul sirian că a utilizat arme chimice în atacul din 21 august lângă Damasc, soldat cu sute de morţi, în majoritate femei şi copii. Subliniind că Rusia a suspendat livrarea rachetelor anti-rachetă S-300 către Siria, Putin a ameninţat că „dacă vedem că sunt întreprinse acţiuni ce violează dreptul internaţional, vom reflecta în sensul furnizării de arme sensibile anumitor regiuni ale lumii”. O aluzie prea puţin voalată la furnizarea de S-300 Iranului, un contract anulat în urmă cu câţiva ani la cererea Israelului şi a SUA.

Barack Obama a făcut declaraţii în timpul escalei din Suedia înaintea summitului şi a recunoscut că relaţiile cu Rusia se lovesc de un zid. De altfel, toată lumea este sceptică în ce priveşte voinţa lui Putin de a face concesii, însă nici nu doreşte ca Summitul G20 să fie un fiasco, motiv pentru care a făcut unele aluzii cum că ar fi posibil să susţină o rezoluţie la ONU pentru o acţiune în Siria dacă sunt prezentate dovezi ale utilizării gazelor toxice de către regimul Assad.

Primul succes

Obama a venit la summit pe o poziţie întărită după ce Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american a aprobat miercuri un proiect de lovituri militare contra regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad, deschizând calea dezbaterilor în plenul Senatului de lunea viitoare. Senatorii din comisie (majoritar democraţi) au votat 10/7 în favoarea unei intervenţii limitate în Siria, cu durată maximă de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii la 90 de zile, fără desfăşurarea de trupe la sol. În ce priveşte Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, observatorii politici estimează că rezultatul este incert, dar Obama a obţinut susţinerea liderilor republicani din ambele Camere ale Congresului pentru aprobarea unei intervenţii militare în Siria.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă