16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialSUA salută anunţul Ucrainei privind încetarea focului şi aşteaptă răspunsul Rusiei

SUA salută anunţul Ucrainei privind încetarea focului şi aşteaptă răspunsul Rusiei

Statele Unite, care susţin regimul ucrainean, au salutat, miercuri, anunţul privind încetarea focului în estul Ucrainei făcut de preşedintele Petro Poroşenko, dar au afirmat că aşteaptă răspunsul Rusiei în vederea detensionării în mod efectiv a crizei ucrainene, relatează AFP, potrivit Mediafax.

"Este o măsură unilaterală (…) luată de Guvernul ucrainean (şi) salutăm eforturile lor de bunăvoinţă", a felicitat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

"Însă ei (ucrainenii) au nevoie în mod evident de un partener în acest demers", a subliniat Psaki, acuzând din nou Moscova că susţine insurecţia separatistă prorusă din estul Ucrainei, mai scrie sursa citată.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri că va ordona "în curând" o încetare unilaterală a focului în estul ţării, în cadrul planului său de pace al cărui scop este să pună capăt insurecţiei separatiste proruse.

Acest anunţ intervine după ce Kremlinul a anunţat marţi seara că preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu omologul său ucrainean despre o eventuală încetare a focului, în timp ce doi jurnalişti ruşi au fost ucişi în estul separatist al Ucrainei.
În planul său de pace, preşedintele ucrainean i-a cerut, de asemenea, preşedintelui Putin să recunoască oficial noua conducere a ţării după înlăturarea administraţiei proruse, la sfârşitul lui februarie.

Insurecţia prorusă s-a soldat cu cel puţin 320 de morţi începând cu 13 aprilie, când a fost lansată o operaţiune militară ucraineană.

Cele mai citite

Modernizarea Spitalului Foișor: O Realizare Majoră în Ortopedie în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea

Veștile bune despre starea de sănătate a lui Florin Piersic continuă să curgă, iar atât îndrăgitul actor, cât și publicul, sunt nerăbdători să-l vadă...

Nicu Ștefănuță solicită primarilor din UAT-urile din România să respecte legislația electorală

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA), candidat independent la alegerile europarlamentare din 9 iunie, a trimis o solicitare către cele 3186 de primari din UAT-urile...

Cum va arăta sezonul estival în 2024? Prețul mediu pentru o noapte de cazare pe timpul verii începe de la 500 de lei

Turiștii români se pregătesc pentru debutul sezonului de vară, mai ales după o perioadă cu temperaturi schimbătoare. Potrivit  platformei hoteliere online Travelminit.ro, aceștia au...
Ultima oră
Pe aceeași temă