19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialSUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA renunță temporar la antrenarea rebelilor sirieni

SUA fac o “pauză” în formarea și echiparea rebelilor sirieni moderați, timp necesar unei revizuiri a acestui program, informează Agerpres.

”Am făcut o pauză” în trimiterea recruților spre centrele de antrenament din Turcia și Iordania, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Citește și: Putin lansează ACUZAȚII grave la adresa SUA: Susţin în mod ILEGAL rebelii în Siria

Dar armata americană “continuă să recruteze” viitori candidați, în perspectiva unei apropiate reluări a instrucțiilor, a precizat el. De altfel, programul continuă pentru cei care l-au început deja, a adăugat Cook.

Acest program de pregătire și echipare a rebelilor sirieni, lansat la începutul anului de SUA și bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma să vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate în Siria grupul jihadist Statul Islamic (SI).

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decât a două grupuri de 54 și 70 de combatanți, potrivit cifrelor Pentagonului.

Armata americană a recunoscut, între altele, că unii dintre acești combatanți și-au predat săptămâna trecută o parte din echipament și muniții Frontului al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, trecând într-o zonă controlată de aceasta.

Programul a fost afectat în special prin filtrarea drastică a candidaților de către americani.

Unii experți estimează, de altfel, că voința Washingtonului de a limita aria de acțiune a rebelilor în lupta împotriva Statului Islamic a descurajat mulți dintre potențialii recruți.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...
Ultima oră
Pe aceeași temă