15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSUA, în corzi în Pacificul de Sud

SUA, în corzi în Pacificul de Sud

Aflat la Tokio, preșe­dintele filipinez, Rodrigo Duterte, a lansat un nou atac asupra Statelor Unite, ameninţând că va cere retragerea soldaţilor americani în următorii doi ani.

Președintele filipinez a fost avertizat de SUA asupra tiradelor sale devenite tot mai virulente după ce a anunţat cu mare pompă la Beijing noua sa alianţă cu China și „separarea de SUA“. „America a pierdut. Mă aliniez mișcării voastre ideologice (chinezească – n.r.) și poate voi merge în Rusia pentru a vorbi cu președintele Putin, să-i spun că suntem trei contra restului lumii: China, Filipine și Rusia“, a declarat liderul de la Manilla.

Duterte se declară socialist și întreţine relaţii strânse cu comuniștii, caută să se îndepărteze de SUA pentru a se apropia de China și de Rusia. Decizia Manillei seamănă din ce în ce cu o răsturnare a alianţelor în Asia. Beijingul a întins covorul roșu pentru Duterte, primit cu mare pompă chiar de președintele Xi Jinping și care a anunţat investiţii chineze majore în Filipine, întâlniri cu toţi înalţii demnitari reuniţi, privilegiu rarisim pentru un vizitator străin la Bejing. La care se adaugă diplomaţia economică și diplomaţia șahului, desfășurate magistral de Beijing în această vizită.

Revenit în Filipine, Duterte a precizat că nu se pune pro­blema „ruperii relaţiilor di­plomatice“ cu Washingtonul, ceea ce nu l-a împiedicat să se lanseze într-o nouă tiradă anti-americană.

În vizită la Tokio, Duterte a dorit să calmeze Japonia, îngrijorată de influenţa tot mai mare a Chinei în regiune, asigurând că nu caută legături militare cu Beijing.

SUA au reacţionat. Daniel Russel, secretar de stat american adjunct însărcinat cu zona Asia-Pacific, a declarat în capitala filipineză că tiradele incendiare ale președintelui Rodrigo Duterte provoacă „consternare“ și reprezintă o sursă de îngrijorare crescândă în lume.

După ce Duterte a întors spatele SUA și a aterizat în tabăra Chinei, eforturile pentru controlul Mării Chinei de Sud au devenit mult mai complicate. China poate neutraliza acest aliat american vital sau să transforme Filipine într-o bază navală, ameninţând aliaţii americani. Iar pentru US Navy va fi dificil să protejeze cele mai importante căi maritime din lume.    

Marţi, 25 octom­brie, președintele Rodrigo Duterte a declarat că SUA pot „uita“ acordul militar între Manilla și Washington, preci­zând că americanii „nu trebuie să trateze Filipine ca pe un câine ţinut în lesă“.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă