19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSUA forțează o alianță saudito-irakiană contra Iranului

SUA forțează o alianță saudito-irakiană contra Iranului

Rex Tillerson, secretarul american de stat, a încercat din nou duminică, la Riad şi apoi la Doha, să convingă Arabia Saudită şi Qatarul să reia dialogul, în cadrul gravei crize ce traversează Golful. 

Tillerson, omul de încredere al preşedintelui Donald Trump, s-a aflat în weekend în Orientul Mijlociu, într-o ambiţioasă misiune pentru câştigarea Irakului şi contracararea influenţei crescânde a Teheranului în regiune. 

Tillerson spera să ajungă la un rezultat care nu a fost atins de către cei mai buni diplomaţi americani de o generaţie: realizarea unei noi alianţe între Arabia Saudită şi Irak, porţile lumii arabe către Iranul vecin. În timp ce SUA caută soluţionarea conflictului între statele arabe din Golf şi Qatar şi rezolvarea războaielor civile din Yemen şi din Siria, Tillerson s-a aflat pe un teren mai ambiţios. 

Autorităţile americane doresc o nouă axă care uneşte Riad şi Bagdad ,pentru a contracara influenţa tot mai mare a Iranului în Golful Persic şi în Mediterana, în timp ce guvernul irakian luptă pentru reconstruirea bastioanelor ISIS eliberate recent şi înfruntă o nouă mişcare kurdă de independenţă. 

Duminică, Tillerson a participat la reuniunea inaugurală a Comitetului de coordonare Arabia Saudită-Irak la Riad şi a căutat generozitatea financiară saudită şi susţinerea politică a Irakului, aflat în dificultate. Doi responsabili americani au declarat că Tillerson spera că Regatul saudit, bogat în petrol, va contribui la proiectele de reconstrucţie masivă necesare pentru restaurarea oraşelor irakiene distruse de jihadiştii ISIS, cum este cazul  Mossulului, şi la sus-ţinerea premierului irakian Haider al-Abadi.

Iranul, o influenţă -„nefastă”

Irakul, cu majoritate şiită, şi Arabia Saudită condusă de sunniţi, separate de decenii după invazia Kuweitului de către Saddam Hussein în 1990, au încercat în ultimii ani să-şi atenueze diver-genţele. 

Totuşi, relaţia lor este mereu dominată de suspiciune. Arabia Saudită doreşte limitarea influenţei Iranului şiit, inamicul său regional şi a început o reapropiere de Irak, după ce multă vreme a avut relaţii dificile cu guvernele cu dominantă şiită care s-au succedat la Bagdad după 2003. De altfel, apropierea de Iran este ceea ce Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egipt reproşează Qatarului.

La 5 iunie, două săptămâni după o vizită a preşedintelui Trump la Riad, aceste patru ţări arabe au relaţiile diplomatice cu Doha, acuzată şi de susţinerea terorismului, şi i-au impus un strict blocus economic. Qatar respinge acuzaţiile şi denunţă o tentativă de „punere sub tutelă” a politicii sale externe de către acest „qvartet”. De atunci, criza de o gravitate fără precedent pentru Golf este în impas, în pofida unei medieri a Kuweitului. Tillerson s-a deplasat în regiune în iulie, dar fără un real succes. El a declarat că nici de această dată nu se aşteaptă la o rezolvare rapidă.

Un Irak stabil

Arabia Saudită a redeschis ambasada sa din Bagdad în 2015, după un sfert de secol, şi în acest an a deblocat posturile de frontieră multă vreme închise. Numai că emergenţa Iranului, rivalul Arabiei ca actor de putere în Irak continuă să macine Riadul şi Washingtonul. Iar intervenţia Teheranului în regiunea semi-autonomă Kurdistanul irakian, după referendumul contestat de luna trecută pentru independenţă, a agravat îngrijorarea.

Preşedintele Trump vrea „un Irak stabil, dar un Irak stabil care nu este aliniat cu Iranul”, declara McMaster, consilierul său pentru securitate naţională şi a sugerat că Arabia Saudită ar putea juca un rol central. McMaster a precizat că Iranul reuşeşte foarte bine să opună comunităţile una contra alteia, ceva ce împărtăşeşte cu ISIS, cu Al-Qaeda. 

Ei antagonizează comunităţile folosind conflictele tribale, etnice şi sectare pentru a câştiga influenţă prezentându-se ca protectori ai uneia dintre părţile în conflict. Trump şi echipa sa de securitate naţională au încadrat o mare parte a programului de securitate în Orientul Mijlociu pentru a contracara Iranul, pe care îl consideră o influenţă nefastă care constituie o ameninţare existenţială pentru Israel şi alţi aliaţi şi parteneri americani în regiune. Ei acuză Iranul că ameninţă SUA şi interesele sale în ţară şi în lume.

Turneul secretarului american de stat va continua pentru prima oară în Pakistan şi în India, unde va evoca în special conflictul din Afghanistan, şi apoi la Geneva.  

Cele mai citite

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

PAOK Salonic poate fi din nou campioană! Trupa lui Răzvan Lucescu e la un meci de titlu

PAOK Salonic, formația antrenată de Răzvan Lucescu, a învins-o cu scorul de 4-1 pe Panathinaikos Atena și a trecut pe prima poziție în campionatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă