26.9 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialSUA consideră că au o armată insuficient pregătită. Ce țări ar pune...

SUA consideră că au o armată insuficient pregătită. Ce țări ar pune probleme americanilor

Responsabili militari americani şi-au declarat îngrijorarea faţă de capacitatea armatei de a lupta într-un război cu puteri precum Rusia, aceştia atrăgând atenţia, într-o audiere desfăşurată miercuri în Congres, că deficitul de resurse şi de instruire afectează pregătirea de luptă a trupelor SUA, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Şeful de Stat Major al armatei, generalul Mark Milley, a afirmat că ar avea ‘îngrijorări serioase’ dacă trupele americane ar trebui să lupte într-un război cu o putere precum China, Rusia, Iran sau Coreea de Nord. 

Armata ‘nu se află la nivelurile la care să poată executa în mod satisfăcător’ misiunile, a declarat generalul Milley, într-o audiere în faţa Comitetului pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor, referindu-se la ”timp, costuri în termeni de victime sau costuri în termeni de obiective militare’. 

Cu acelaşi prilej, secretarul pentru forţele aeriene, Deborah James, a declarat că jumătate dintre acestea ‘nu sunt suficient de pregătite’ pentru a lupta împotriva unei ţări ca Rusia. 

‘Banii sunt de ajutor pentru pregătirea de luptă, dar a elibera timpul oamenilor noştri pentru a merge şi a face această pregătire este la fel de important’, a subliniat Deborah James. 

Oficiali din Air Force au declarat la începutul lunii că se confruntă cu un deficit de peste 500 de piloţi, aşteptat să crească la peste 800 de piloţi până în 2022. 

Cheltuielile armatei americane au crescut accentuat după atentatele de la 11 septembrie 2011, SUA având de departe cel mai mare buget militar dintre toate statele lumii. 

Armata a solicitat un buget de 148 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2017, o creştere uşoară faţă de cele 146,9 miliarde în bugetul pe 2016. 

Chiar şi în condiţiile bugetului solicitat pe 2017, efectivele militare ar urma să se reducă în continuare, de la 475.000 militari activi în prezent, la 460.000. 

Luna trecută, într-o intervenţie în faţa aceluiaşi comitet din Camera Reprezentanţilor, comandantul suprem al NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat că Rusia a decis să devină un adversar al Occidentului şi reprezintă o ‘ameninţare existenţială’ pentru SUA şi aliaţii Washingtonului. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Producția industrială a screscut cu mai puțin de 1%

Producţia industrială a crescut, în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, cu 0,8% ca serie brută şi cu...

Mașinile electrice din China beneficiază de subvenții neloiale iar Comisia Europeană vrea să le impună taxe

Lanțurile valorice ale vehiculelor electrice provenite din China beneficiază de subvenții neloiale în UE, stabilește o investigație realizată de Comisia Europeană. Investigația este deocamdată în...

Raport Committee to Protect Journalists: Atacuri asupra Jurnaliștilor în 2023

Niveluri Record de Atacuri asupra Vieților și Libertăților Jurnaliștilor în anul 2023, se arată în noul raport CPJ. Atacurile asupra vieților și libertăților jurnaliștilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă