15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSUA a sesizat Consiliul de Securitate ONU după testul balistic efectuat de...

SUA a sesizat Consiliul de Securitate ONU după testul balistic efectuat de Iran. Teheranul riscă noi sancțiuni

Statele Unite prezintă, miercuri seară, în Consiliul de Securitate ONU, cazul testului balistic efectuat recent de Iran. Washingtonul a denunțat o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale, potrivit Mediafax

Iranul a anunţat la începutul lunii octombrie că a efectuat o test cu rachetă balistică. Ambasadorul american la Naţiunile Unite, Samantha Power, a declarat că regimul islamist de la Teheran a testat o rachetă cu rază medie de acţiune capabilă să transporte focos nuclear.

Potrivit unor surse diplomatice, cazul va fi prezentat miercuri Consiliului de Securitate ONU, iar Iranul riscă sancţiuni.

Teheranul susţine că racheta testată nu poate fi dotată cu focos nuclear. “Niciuna dintre rachetele Republicii Islamice Iran nu poate transporta încărcătură nucleară. Rachetele sunt fabricate pentru apărarea legitimă a suveranităţii Iranului“, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe. .

Televiziunea de stat iraniană a relatat pe 10 octombrie despre efectuarea testului balistic. Casa Albă a exprimat preocupare, denunţând încălcarea reglementărilor Naţiunilor Unite.

Iranul a efectuat un test cu o rachetă având rază medie de acţiune şi care poate transporta o încărcătură nucleară, încălcând o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, a declarat pe 16 octombrie Samatha Power, amabasadorul Statelor Unite la ONU.

“Statele Unite sunt profund preocupate de recentul test balistic efectuat de Iran. După analizarea informaţiilor disponibile, putem confirma că Iranul a lansat pe 10 octombrie o rachetă cu rază medie de acţiune, capabilă să transporte un focos nuclear”, a afirmat reprezentantul SUA. “Este vorba de o încălcare flagrantă a Rezoluţiei 1.929 a Consiliului de Securitate ONU”, a subliniat ambasadorul Statelor Unite.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă