20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialStudenții, păcăliți de legea “gratuității” pentru circulația cu trenul. De unde PSD...

Studenții, păcăliți de legea “gratuității” pentru circulația cu trenul. De unde PSD a dat în scop electoral, senatorii social-democrați au luat printr-un amendament

Dacă la începutul lunii februarie, Guvernul se mândea cu faptul că studenții vor avea gratuitate la călătoriile cu trenul, acum, mai mulți senatori au modificat legea și au propus amendamente care schimbă gratuitatea promisă. Mai precis, amendamentele ar schimba gratuitate pentru persoanele care circulă cu CFR: aceasta se va aplica numai pentru studenții ce călătoresc între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile.

De la 1 februarie 2016, orice student înmatriculat la o formă de învățământ cu frecvență la o instituție de învățâmânt superior ar fi avut gratuitate la aproape orice călătorie cu trenul.

Comisia de buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamentele noi introduse, se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR numai pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Acest amendament a fost propus de senatorul PNL Florin Cîțu, dar el se apără printr-o postare pe contul de Facebook prin care susține că el a propus mai multe amendamente, dar senatorii PSD au luat-o numai pe aceasta. Cel de-al doilea autor al primului amendament este senatorul PSD, Eugen Teodorovici. 

“Surpriza a fost când, în comisia de buget finanțe, PSD-ul mi-a acceptat un singur amendament. Cel referitor la gratuitatea nelimitată pe transportul feroviar pentru studenți”,scrie Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Senatorul mai precizează însă, că promisiunea PSD-lui pntru studenți a avut doar un scop electoral, ajungând la această concluzie după ce a analizat datele privind numărul de studenți ce s-au deplasat cu trenul în alte destinații decât cea unde învățau.

Din datale analizate am constat că din 100% număr de studenți din România, doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinații cu trenul decât destinația pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemnă că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenți a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, mai scris Florin Cîțu.

În cel de-al doilea amendament ce ar schimba această lege, se propune extinderea beneficiul gratuității călătorilor CFR asupra elevilor din clasele IX- XII.

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

CFR a precizat la începutul lunii februarie că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil atunci când vor să meargă cu gratuit cu trenul.

Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.

Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.

Odată cu schimbarea legii prin amendamentele noi introduse, unii studenți pot avea probleme atunci când vor să călătorească cu trenul. Iată un caz probabil, explicat de un utilizator pe pagina de Facebook a lui Florin Cîțu:

"Student la Cluj, domiciliu în Olănești. Olăneștiul nu are gară și nici nu va avea vreodată, dar e la 20 de km de Râmnicu Vâlcea, de unde studentul poate lua trenul spre Cluj. Întrebare: studentul din Olănești mai beneficiază de gratuitate spre Cluj?"

De asemenea, încă nu se știe dacă ceilalți studenți ce vor să călătorească cu trenul, ar mai primi reduceri, având în vedere că, la începutul lunii februarie, carnetele de reduceri cu 6, 18 sau 24 de cupoane au fost anulate.

Cele mai citite

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă