22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Oltenia, polul sărăciei în România

Studiu: Oltenia, polul sărăciei în România

Aproape jumătate din forţa de muncă ocupată a Olteniei lucrează în agricultura de subzistenţă. Cu un PIB anual de 10 miliarde de euro, regiunea este cea mai săracă din România.

Potrivit unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS), privind caracteristicile forţei de muncă din Regiunea Sud-Vest Oltenia, 47,13% din populaţia ocupată a Olteniei lucrează în agricultura de subzistenţă.

Cei 8.700 de muncitori produc doar pentru subzistenţă, nu plătesc taxe şi impozite, ceea ce înseamnă un “şomaj mascat”, sunt de părere autorii studiului. Pe de altă parte, 58% din salariaţi au venituri lunare sub 1.000 de lei. Un alt aspect important remarcat este că numai 28% dintre salariaţi au declarat că lucrează în domeniul pentru care s-au format. “Rezultatele cercetării nu sunt îmbucurătoare. Se irosesc resursele publice şi private, iar produsul – absolventul – are puţine şanse să se înacdreze pe piaţa muncii în meseria pentru care s-a format. Este o ruptură între sistemul educaţional şi piaţa muncii. Vom propune guvernului un set de măsuri pentru revitalizarea pieţei muncii din România”, spune Dumitru Costin, din partea BNS.

În Oltenia, situaţia este inversă faţă de cea la nivel naţional, unde cea mai mare pondere o au serviciile şi cel mai puţin industria. Cel mai mare număr de angajaţi în sectorul industrial îl are industria prelucrătoare. Nicolae Mardari, coordonatorul cercetării, spune că stăm prost şi la formarea profesională. “România nu stă rău la numărul de elevi şi studenţi, dar stă foarte rău la formarea continuă. În UE, peste 10% din europenii chestionaţi au afirmat că au urmat cursuri de formare profesională în ultima lună, în timp ce în România această cifră este de 1%. Această situaţie conduce spre deprofesionalizare”, afirmă Mardari. Alte rezultate interesante ale studiului: 23% – lucrători pe cont propriu şi foarte mulţi lucrători familiali neremuneraţi – 24,6%, faţă de 11,9% – cât este media la nivel naţional.

Interesant este şi studiul pe care l-aui făcut în industria auto. “În opinia noastră, cel mai important proiect investiţional din România la ora actuală este proiectul Ford de la Craiova”, a subliniat Dumitru Costin. Astfel, în regiune peste 43% din persoanele ocupate au studii în domenii industriale.

Cu toate că tradiţia recomanda, industria mijloacelor de transport rutier s-a situat la 1,28% din salariaţii pe regiune, adică media la nivel naţional.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă