16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu. Două treimi din universitățile britanice au fost afectate de atacuri informatice

Studiu. Două treimi din universitățile britanice au fost afectate de atacuri informatice

Aproape două treimi din universitățile din Marea Britanie au fost afectate de atacuri informatice de tip ”ransomware”, arată într-o analiză recentă difuzată de newsweek.com și preluată de Agerpres.

Firma de securitate cibernetică SentinelOne a informat că 63% din cele 71 de universități britanice chestionate au fost ținte ale atacurilor informatice malițioase cu cereri de răscumpărare pentru ca instituțiile să poată avea din nou control asupra propriilor sisteme informatice.

Valoarea răscumpărărilor cerute pentru decriptarea datelor ce deveniseră inaccesibile în urma atacurilor variau între 77 de lire sterline și 2.950 de lire. În pofida numărului mare de universități atacate, una singură a contactat poliția britanică, celelalte hotărând să se descurce pe cont propriu.

În mod neașteptat, Universitatea Oxford și King’s College din Londra au admis că nu aveau nicio soluție antivirus de securitate care să ofere protecție în cazul unor atacuri informatice de tip ”ransomware”. Ulterior cei de la King’s College din Londra și-au nuanțat poziția susținând că de fapt au luat toate măsurile de securitate necesare.

Studiul a mai dezvăluit faptul că Universitatea Bournemouth, care găzduiește un centru de securitate cibernetică, a suferit 21 de atacuri informatice de tip ”ransomware” într-un singur an.

Rezultatele studiului arată faptul că amenințarea informatică de tip ”ransomware” este în creștere și că universitățile sunt considerate ținte potențiale, a spune Gianluca Stinghini, lector în știința securității cibernetice la University College din Londra.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă