0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialStudiu. Doar 11 la sută dintre români plătesc cu cardul. Care sunt...

Studiu. Doar 11 la sută dintre români plătesc cu cardul. Care sunt cele mai căutate produse

Imensa majoritate a românilor, adică 89 la sută, continuă să plătească în numerar produsele sau serviciilor comandate, arată estimările procesatorului de plăţi online PayU România citate de Agerpres.

Doar 11 la sută dintre români apelează la plăți electronice.

Cu toate acestea, valoarea pieţei de e-Commerce din România a ajuns, în 2015, la 8,4 miliarde de lei, în creştere cu 31% faţă de anul anterior.

Operatorul de plăţi online PayU România a procesat, în perioada aprilie 2015 – martie 2016, tranzacţii de peste 1,2 miliarde de lei, cu 44% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului fiscal anterior. 

Topul categoriilor de produse pe care clienţii aleg să le cumpere online este condus de produsele IT&C, cu peste 40 la sută dintre comenzile online, iar valoarea coşului de cumpărături pe acest segment este de 700 lei, de trei ori mai mare decât media generală. Pe locul al doilea se situează cumpărăturile de Fashion & Beauty, urmate de Home & Deco, de produsele pentru copii şi de cărţi. 

În ansamblu, valoarea medie a coşului de cumpărături online al românilor a crescut cu aproximativ o treime, ajungând la peste 260 lei, reiese din datele PayU România. În acelaşi timp, cea mai mare tranzacţie în online a fost înregistrată în eTail şi a depăşit valoarea de 140.000 de lei. 

Analiza de piaţă a procesatorului de plăţi online arată că, în prezent, 10% dintre români achită cu cardul (fie plăţi standard, fie plăţi în rate) şi numai 1% aleg alte metode de plată online (wire, iTransfer etc.). Cea mai mare parte a cumpărătorilor (89%) aleg să plătească cash, la livrare. 

De asemenea, plata de pe dispozitivele mobile (tabletă, smartphone) se află încă într-un stadiu incipient şi doar 3 din 10 români care plătesc cu cardul aleg să achite comanda de pe un astfel de terminal. 

PayU, furnizor global de servicii de plată pentru companii, este lider pe pieţele din Europa Centrală şi de Est şi procesează tranzacţii pentru comercianţi, precum: Allegro, AmRest, Avon, Blue Air, Makro, Orange, PKP Intercity, Play, Showroom.pl, TUi, Virgin Mobile. 

La nivel global, PayU Group operează în 16 ţări pe patru continente pentru sute de mii de comercianţi, fiind deţinut de Naspers, o companie multinaţională originară din Africa de Sud, cu operaţiuni în media şi servicii online.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:25

Filipine condamnă acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud

Filipine a condamnat sâmbătă (9 decembrie) „acțiunile ilegale și agresive” ale Chinei în Marea Chinei de Sud, declarând că paza de coastă a Chinei...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
00:00:27

Ministrul de externe turc: SUA sunt „singure” în vetoul de încetare a focului în Gaza

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat vineri (8 decembrie) că reprezentanții Ligii Arabe și ai Organizației Cooperării Islamice i-au spus secretarului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă